Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pretili državljanin Južnoafričke Republike na privremenom radu u Novom Zelandu morat će se iseliti jer mu novozelandske vlasti ne žele pokriti troškove potencijalnih bolesti koje bi se kod njega mogle razviti zbog prekomjerne težine, prenosi list The Press.


Albertu Buitenhuisu, koji ima 130 kilograma, i njegovoj supruzi Marthie prijeti izgon s Novog Zelanda s obzirom na to da je njihov zahtjev za obnovom radne vize odbijen.

Vezani članci Eruptirao vulkan na Novom Zelandu (Foto: AFP) - 1 Ronioci traže tijela poginulih u erupciji vulkana, strahuje se da bi broj mrtvih mogao biti veći od 14 Eruptirao vulkan na Novom Zelandu (Foto: AFP) - 4 Poznate dvije žrtve erupcije vulkana na Novom Zelandu: Poginule majka i kći iz Australije

U objašnjenju Novozelandske imigracijske agencije stoji kako je Buitenhuis zbog pretilosti u skupini radnika izloženih velikoj opasnosti od razvoja bolesti poput dijabetesa, visokog tlaka, srčanih bolesti ili apneje tijekom sna.

'Važno je da zdravstveno stanje svih imigranata koji su ovdje na privremenom radu bude u 'granicama normale', kako bi troškovi zdravstvenog i radnog osiguranja bili što manji', rekao je glasnogovornik agencije.

Bračni par Buitenhuis na Novi je Zeland doputovao prije šest godina. Albert je tada težio 160 kg i od tada su njihove vize svaku godinu bile obnavljane bez poteškoća.

Prema nedavnom znanstvenom istraživanju Novi Zeland je na trećem mjestu u svijetu po broju pretilih ljudi, nakon SAD-a i Meksika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook