Obavijesti Video Pretražite Navigacija
13. na svijetu

Novi Zeland legalizirao istospolne brakove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici novozelandskog parlamenta većinom su glasova legalizirali istospolni brak, čime je ta država postala 13. na svijetu koja je to učinila.

Novi Zeland postao je u srijedu 13. država u svijetu, a prva u regiji Azije i Pacifika, koja je legalizirala istospolni brak. Zakon su u srijedu navečer po mjesnom vremenu izglasali zastupnici u parlamentu Novog Zelanda koji je 1985. dekriminalizirao homoseksualnost, a 2005. godine odobrio civilno partnerstvo.

Pročitajte i ovo Hrvatica imala dva muža Sud je kaznio Hrvatica osuđena jer je imala jednog supruga u Njemačkoj, drugog u Hrvatskoj: "Jedan dan samo je nestala" Valentinovo - 3 U braku 70 godina Tajna dugovječne ljubavi: "Lijepa mi je. Moja prva ljubav. Slušamo jedno drugo što je najvažnije"

Zakonu su se protivile udruge koje brane tradicionalni brak kao zajednicu muškarca i žene, a napose skupina Family First, koja optužuje političare da su pokleknuli pod pritiskom homoseksualaca.

>> Prijavili Ostojića jer je mijenjao trasu gay povorke u Splitu

Trinaest zemalja u svijetu ozakonilo je istospolni brak, navodi nevladina udruga Human Rights Watch.

Danska, prva u svijetu koja je 1989. dopustila civilno partnerstvo, legalizirala je istospolni brak 2012., a Urugvaj je to učinio prije nekoliko tjedana. Ostale su Argentina, Belgija, Kanada, Island, Južnoafrička Republika, Nizozemska, Norveška, Portugal, Španjolska i Švedska, zatim dijelovi Brazila i Meksika te manje od deset saveznih država Sjedinjenih Država.

Australija je prijedlog legalizacije istospolnog braka odbacila u rujnu. U francuskom parlamentu to pitanje se upravo raspravlja u napetu ozračju jer se prijedlogu snažno protivi dio stanovništva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene