Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove metode učenja

Novi trend: Treniranje mozga za veći IQ, cijena do 600 kuna po satu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve više Amerikanaca novac troši na seanse treninga mozga, kako bi uklonili probleme s učenjem. Neki su psiholozi skeptični, no rezultati, čini se, govore sami za sebe.

Problemima poput manjka koncentracije koji mnogima uzrokuju teškoće u školi sve više Amerikanaca pokušava doskočiti pohađanjem posebnih programa tzv. treniranja mozga. Na tržištu takve programe nudi nekoliko privatnih kompanija, a najčešće je riječ o specijalno izrađenim mozgalicama, koje se rješavaju ili uživo na 'jedan na jedan' seansama ili putem računala.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 Pitanje budućnosti Investicija koja se uvijek isplati: Neki to rade iz gušta, drugi iz potrebe, ali nikada nije prekasno, a jedno je presudno Slika nije dostupna Širenje fonda riječi Imenice i glagoli uče se raznim dijelovima mozga

>> Nove tehnologije daju nadu: Mozak ćemo liječiti matičnim stanicama

Premda neki psiholozi smatraju da se ovakvim načinom ljude može istrenirati tek da prođu bolje na testovima inteligencije, tvrdeći kako nema dokaza da su im se uistinu povećale kognitivne sposobnosti, drugi smatraju baš suprotno i svoju tezu argumentiraju općenito boljim uspjehom sudionika programa na školskim i fakultetskim ispitima.

'Prosječan porast kvocijenta inteligencije je 15 bodova nakon 24 tjedna treninga, odnosno 20 bodova nakon 32 tjedna', rekao je za New York Times Ken Gibson, jedan od vodećih ljudi tvrtke LearningRx.

U Lumosityju, tvrtki koja je zaposlila niz kreativaca iz Googlea, osmislili su 'N-back', jednu od, kažu, najučinkovitijih računalnih igara koja pospješuje pamćenje i poboljšavaja sposobnosti pojedinaca da se uhvate u koštac s nekim težim problemom. Riječ je o igri memorije u kojoj je cilj upamtiti koji se od pojmova ili grafičkih prikaza navedenih na ovećoj listi ponavlja.

Drugi koriste nešto konvencionalnije metode, poput brzog pamćenja slijeda brojeva, dok se u 'živim' igrama treneri aktivno uključuju npr. plješčući dlanovima kako bi spriječili eventualni pad koncentracije kod učenika.

Cijena ovakvih seansi kreće se od 15 do preko 100 američkih dolara na sat, odnosno i do 600 kuna, a dosad im se podvrgnulo više desetaka tisuća ljudi, dok se na njihove web stranice registriralo nekoliko milijuna zainteresiranih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene