Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Rezultati obećavajući'

Nove tehnologije daju nadu: Mozak ćemo liječiti matičnim stanicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presađivanje matičnih stanica spasilo je brojne živote. No trebale bi zaživjeti i u liječenju bolesti mozga. Tako dobru vijest i nadu daju oboljelima od primjerice Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti.

I Hrvatska je na dobrom putu. Donacijom zaklade "Adris" Medicinskom fakultetu kupit će se potrebna oprema, a za 10 godina, nadaju se liječnici, metoda liječenja bolesti mozga matičnim stanicama trebala bi postati dio svakodnevice.

Pročitajte i ovo Ilustracija NOVCA NIKAD DOVOLJNO Studenti kojima je najpotrebnije ostaju bez stipendija? Doznali smo što je pošlo po krivu Ilustracija Provjerite uvjete U tijeku su natječaji za stipendije Grada Zagreba: "Imamo povećanje u odnosu na prošlu godinu"

Prosječna mu je težina 1,3 kilograma, 75 posto je voda. Mozak se sastoji se od 100 milijardi živčanih stanica i najsloženiji je organ. Upravo zbog te složenosti, primjena matičnih stanica u liječenju bolesti mozga - kasni.

>> U Zagrebu počeo Sajam stipendija

'Klinički pokusi su krenuli prije nekoliko godina i rezultati su obećavajući, uklonjene su sve nuspojave, a uočeno je poboljšanje kliničkog statusa', rekao je doc.dr.sc. Dinko Mitrečić iz Hrvatskog vijeća za mozak. Presađivanje matičnih stanica u mozak nudi nadu za liječenje bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove.

'Omogućuje nam da dobijemo neurone, živčane stanice za transplantaciju u mozak iz bilo koje stanice, primjerice iz običnog brisa kože', dodao je. Daleko se odmaklo s matičnim stanicama koje proizvode inzulin, koriste se i u transplantaciji kože, ali i koštane srži. Tehnologija liječenja bolesti mozga matičnim stanicama strelovito se razvila posljednjih desetak godina.

Trećina starije populacije boluje od nekog oblika neurodegenerativnih bolesti. Invaliditet koji donosi moždani udar i primjerice Alzheimerova bolest troškovima nadilazi posljedice srčanog udara i malignih tumora. 'U Europi trenutno troškovi liječenja bolesti mozga iznose 600 milijardi eura godišnje, a ulaže se 6 milijardi, tek 1%', rekao je dr. Mitrečić.

Kako bi se i kod nas podigla svijest o potrebi ulaganja u istraživanje i liječenje, osnovano je vijeće za mozak. Uz projekt o matičnim stanicama, za donacije i stipendije izdvojeno je više od 3 milijuna kuna. 'Izvrsnost, izvornost, stvaralaštvo, osjećaj ljudskosti i dostojanstva uvijek su nas vodili do dodjele donacija i stipendija', rekao je prof.dr.sc. Zvonimir Mareković, predsjednik uprave Zaklade Adris.

Donacijom će se kupiti potrebna aparatura. A matične stanice bi u svakodnevnom liječenju bolesti mozga trebale zaživjeti kroz 10 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene