Prosvjed je počeo u 19 sati. Na glavnom trgu u Podgorici okupilo se nekoliko desetaka tisuća građana. Razišli su se uz bakljadu.

Galerija


Završio je prosvjed na ulicama Podgorice. Na Trgu neovisnosti okupilo se u nedjelju navečer, prema procjeni policije, 50 tisuća prosvjednika protiv nove vlasti u Crnoj Gori predvođene prosrpskom koalicijom "Za budućnost Crne Gore", a koju podržava i Srpska pravoslavna crkva.

Vezani članci Crnogorska policija, ilustracija (Foto: AFP) Vrije u Budvi i Podgorici: Policija u Crnoj Gori bacila suzavac na pristaše prosrpske oporbe koji su se okupili na prosvjedu Svećenik u Crnoj Gori, ilustracija Prosvjedi u Crnoj Gori zbog privođenja svećenika, policija bacila suzavac: "Ustaše! Ne damo vladiku"

Okupljeni su skandirali "Ne damo državu" i pjevali "Bella Ciao", a primjetno je da nisu nosili stranačka već isključivo obilježja države Crne Gore.

Jedan od okupljenih, Peđa Vušurović, rekao je da se Srbija zasitila  "četničke slobode", piše Nova.rs.

Bojana Vatić iz Novog Sada poručila je preko video poruke da je ovo izbor između budućnosti i prošlosti.

"Velikosrpski projekt je poražen", rekla je.

Okupljeni su se razišli uz bakljadu i pjevanje pjesama.

Stizali iz cijele zemlje

"Prema procjeni Uprave policije na Trgu neovisnosti prisutno je oko 50.000 građana i sve protiče bez incidenata. Kolone vozila sa građanima iz pravca Nikšića, Danilovgrada i Cetinja još pristižu", priopćila je ranije crnogorska policija, navodeći da nema operativnih informacija da na skupu može doći do incidenata kako je to ranije priopćeno iz prosrpke oporbe.

Crnogorski premijer Duško Marković, uoči početka na svom Twitter profilu  napisao je "Da je vječna Crna Gora", dok je njegova Demokratska partija socijalista opovrgnula spekulacije da ona stoji iza organizacije ovog skupa, već se organizatori potpisuju kao "crnogorske patriotske organizacije“.

Nova.rs piše kako je prema policijskim evidencijama, iz drugih gradova u Podgoricu došlo između šest i sedam hiljada ljudi, uglavnom privatnim automobilima i sa nekoliko autobusa.

Poziv za skup pojavio se na društvenim mrežama prije nekoliko dana a nakon prošlotjednog poraza Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) na parlamentarnim izborima na kojima je ta stranka izgubila vlast nakon 30 godina. U pozivu se, ispod crnogorske zastave navodi, "Crna Gora te zove, nemaš izgovor".

Crnogorska policija nije odgovorila na pitanja dnevnika Vijesti tko je organizator skupa te je li okupljanje građana odobreno, dok je ranije iz DPS-a priopćeno da "patriotski skup" nije u njihovoj organizaciji.

Uvod u okupljanje Crnogoraca u Podgorici, koji se protive novoj većini koju predvodi prosrpska koalicija "Za budućnost Crne Gore", bilo je okupljanje u četvrtak na Cetinju, gdje su tisuće prosvjednika s crnogorskim zastavama prošetale ulicama crnogorske prijestolnice.

U Crnoj Gori na snazi je zabrana okupljanja zbog epidemije koronavirusa. U toj zemlji u tjednu nakon izbora tri puta su zabilježeni dnevni rekordi po broju oboljelih.

Crnogorski Institut za javno zdravlje u posljednja 24 sata registrirao je 147 zaraženih i smrt jedne osobe od posljedica koronavirusa.

U Crnoj Gori trenutno je 1091 oboljeli, a od početka pandemije preminulo je 107 osoba. Oko 5,5 tisuća stanovnika Crne Gore, zemlje od 620 tisuća stanovnika, zarazilo se koronavirusom.

Crnogorske zdravstvene vlasti nisu se oglasile povodom skupova na Cetinju i u Podgorici.

Nova većina upozoravala na mogućnost incidenata

Prosrpska koalicija "Za budućnost Crne Gore", koja je s još dvije građanske stranke osvojila većinu mandata u crnogorskom parlamentu, nešto ranije je tvrdila da raspolaže informacijama iz sigurnosnih izvora da na skupu u Podgorici može doći do incidenata s "tragičnim posljedicama".

“Izazivanje nereda i nasilja nad sudionicima skupa bi uglavnom izvodile ubačene navijačke skupine iz okruženja, navode naši izvori. Stoga, smatramo da je crnogorska policija obvezna djelovati preventivno radi sprečavanja nasilja i mogućih tragičnih posljedica”, priopćila je ta koalicija.

Priopćenjem su im odgovorili organizatori skupa u Podgorici, koji su se potpisali kao "crnogorske patriotske organizacije" poručujući da će u nedjelju u Podgorici vidjeti "gospodsku, patriotsku, europsku Crnu Goru".

"Nikome nećemo uputiti ni prijeki pogled, nećemo ni od koga tražiti da se seli iz svoje države, nijedna ruka neće biti podignuta osim u pozdrav našoj domovini", navodi se u priopćenju.

Nakon objave izbornih rezultata pojavile su se u Pljevljima, gradu na tromeđi Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, prijeteće poruke bošnjacima koji žive u tom gradu. Oproba i vlast su se međusobno optuživale za odgovornost a crnogorska policija nije uspjela pronaći počinitelje.