Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearni program ide dalje

Novi predsjednik Irana želi prijateljstvo sa Zapadom, kritizira Izrael

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani predsjednik Irana Hasan Rohani založio se za prijateljske odnose njegove države sa Zapadom. Od nuklearnog programa nema namjeru odustati, a za sankcije Iranu kaže da koriste samo Izraelu.

Novoizabrani iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u ponedjeljak kako je stvorena nova prilika za izgradnju prijateljskih odnosa njegove zemlje i svijeta te izrazio nadu da će je sve zemlje iskoristiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

"Nadam se da će sve zemlje iskoristiti priliku", rekao je na prvoj konferenciji za novinare nakon predsjedničkih izbora održanih u petak.

>> Rohani: Ova pobjeda je pobjeda umjerenosti nad ekstremizmom

Također je dodao da je Iran spreman pokazati više transparentnosti oko svog nuklearnog programa i rekao kako je protiv zaustavljanja obogaćivanja uranija. Dodao je da postoje "mnogi putevi stvaranja povjerenja" sa zapadnim zemljama te da će Iran biti "transparentniji kako bi dokazao da su njegove aktivnosti u okviru međunarodnih pravila".

U tom je kontekstu ocijenio nepravednim i neopravdanim međunarodne sankcije nametnute njegovoj zemlji zbog nuklearnog programa. "Načelo je pregovore 5+1 učiniti efikasnijima, nuklearno pitanje može se riješiti samo pregovorima. Prijetnje i sankcije nisu učinkovite", naglasio je Rohani.

"Sankcije su nepravedne, iranski narod nije ništa učinio da ih treba podnositi. Naše nuklearne aktivnosti su legalne. Sankcije idu na štetu Zapada i od njih koristi ima samo Izrael", dodao je. Rohani je naglasio i da je protiv strane intervencije u Siriji, dodajući da sirijsku krizu treba rješavati sirijski narod.

"Sirijsku krizu treba rješavati sirijski narod. Mi smo protiv terorizma, građanskog rata i stranih intervencija. Nadam se da će se uz pomoć svih zemalja regije i svijeta, mir vratiti u Siriju", rekao je.

"Zabrinuti smo građanskim ratom i stranim miješanjem. Sadašnju vladu (predsjednika Bašara al-Asada) druge zemlje trebaju poštivati sve do sljedećih izbora, a tada će narod odlučiti", dodao je Rohani. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene