Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin želi ojačati odnose

Rohani: Ova pobjeda je pobjeda umjerenosti nad ekstremizmom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da je njegova pobjeda na izborima 'pobjeda umjerenosti nad ekstremizmom', javlja u nedjelju BBC.

Umjereni kandidat Rohani osvojio je preko 50 posto glasova, čime je izbjegnut drugi krug izbora. Rohani je nakon objave rezultata rekao da je "stvorena nova prilika za one koji iskreno poštuju demokraciju, interakciju i slobodan dijalog". "Zahvaljujem Bogu da je još jednom racionalnost i umjerenost zasjala nad Iranom... Ova pobjeda je pobjeda mudrosti, umjerenosti i zrelosti nad ekstremizmom", rekao je 64-godišnji Rohani.

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija

>> Izbori u Iranu: Umjereni Rohani pobijedio u utrci za predsjednika

Međutim, također je rekao da "zemlje koje propagiraju demokraciju i otvoreni dijalog trebaju razgovarati s iranskim narodom s poštovanjem i priznati prava Islamske Republike". Jedno od glavnih Rohanijevih predizbornih obećanja bilo je da će pokušati ublažiti međunarodne sankcije nametnute Iranu zbog njegova nuklearnog programa.

Tisuće Iranaca izašle su na ulice Teherana kada su objavljeni rezultati izbora i uzvikivali su proreformske parole. Rohani je odnio pobjedu u prvom krugu izbora osvojivši 18.613,329 glasova ili 50,71 posto, tako da nije bilo potrebe za drugim krugom.

Putin želi ojačati odnose s Iranom nakon pobjede Rohanija

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u nedjelju Hasanu Rohaniju na pobjedi na predsjedničkim izborima u Iranu i pozvao na jačanje odnosa s Rusijom. "Putin je kazao da je uvjeren kako će novi predsjednik poraditi na prosperitetu Irana, prijatelja Rusije, te učvršćivanju veza" između dvije zemlje, priopćio je Kremlj citirajući ruskog predsjednika u poruci upućenoj Hasanu Rohaniju.

"Ruski predsjednik je također potvrdio spremnost da učini korak naprijed u razvoju suradnje korisne za dvije zemlje u različitim područjima, u interesu regionalne sigurnosti i međunarodne stabilnosti", ističe Kremlj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene