Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crna brojka u porastu

Novi podaci: 25 mrtvih, 12 nestalih rudara u Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetpet rudara je poginulo, a 12 je nestalih, novi su podaci objavljeni u subotu o dvjema nesrećama u rudnicima na istoku Ukrajine gdje su takve nesreće česte zbog slabe opremljenosti i nepoštivanja sigurnosnih mjera.

Ministarstvo za izvanredna stanja objavilo je da je u eksploziji metana u rudniku Suhodolskaja-Vostočnaja u petak ujutro 18 rudara poginulo u ugljenokopu u pokrajini Lugansk. Osam rudara proglašeno je nestalima, a dvojica su zadobila teške opekline i zbrinuta su u bolnici.

Sedam je rudara poginulo u drugoj rudarskoj nesreći koja se dogodila istoga dana, ali u rudniku Bažanovi u gradu Makijvki u susjednoj pokrajini Donjeck. Ondje spasilačke ekipe u subotu još tragaju za petoricom nestalih rudara.

Ova druga katastrofa izazvana je rušenjem dizala s visine od 65 metara iznad okna koje je zarobilo rudare. Više od 500 rudara spasilačke ekipe uspjele su evakuirati. Jučerašnje rudarske katastrofe najteže su u toj regiji nakon eksplozije u studenome 2007., kada je poginulo više od 100 rudara.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič prekinuo je ljetovanje na Krimu i u petak navečer obišao preživjele i roditelje žrtava u nesreći rudnika Suhodolaskaja-Vostočnaja. Rudnik je u vlasništvu Rinata Ahmetova, najbogatijeg Ukrajinca koji je financirao Janukovičevu predsjedničku kampanju.

Zatražena je istraga i poboljšanje sigurnosti. Ukrajinski rudnici smješteni su uglavnom na istoku zemlje i nesreće koje se u njima događaju gotovo redovito su praćene žrtvama zbog nedostatne opremljenosti i nepoštivanja standarda o sigurnosti. (Hina)

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu" Slika nije dostupna Četvero mrtvih u eksploziji u ukrajinskome rudniku

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene