Obavijesti Pretražite Navigacija
Prijete im rudari

Nove snimke plemena skrivenog duboko u Amazoni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amazonski Indijanci, jedno od posljednjih nekonktaktiranih plemena na svijetu, fotografirani su iz zraka, a znanstvenici su objavili fotografije kako bi podigli svjesnost o važnosti zaštite takvih autohtonih skupina.

Fotografije je objavio Survival International, grupa za autohtona prava smještena u Lonodonu. Fotografije su snimljene na sjeveru Brazila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u srcu Amazone Kopači zlata masakrirali pleme? "Hvalili su se da su sasjekli tijela i bacili ih u rijeku" Slika nije dostupna Ugrožavaju ih drvosječe Najugroženije amazonsko pleme štite TENKOVI!

Na njima se vidi nekoliko slamnatih koliba koje su sagrađene na području duboko u džungli. Oko 32.000 Yanomija živi na granici Venezuele i Brazila i čine najveće izolirano pleme u Amazonu, piše Reuters.

Marcos Wesley, koordinator komisije Pro-Yanomi kazao je kako je njihova glavna briga blizina ilegalnih zlatnih rudnika koji predstavljaju rizik za te Indijance. 'U ovom posljednjem letu avionom nad plemenom primjetili smo da rudari ilegalno ekploatiraju zlato na području oko 15 kilometara udaljenom od plemena. Tako da nas najviše brine prisutnost rudara i pritiska koji oni vrše na pleme i također nedostatak stalnog opreza nad ovim teritorijem kako bi se zaštitilo ove Indijance', rekao je Wesley.

Objašnjava kako Vlada čini veoma malo da bi zaustavila ilegalne rudare od toga da naude izoliranom plemenu. 'Također radimo na tome da upozorimo na prisutnost rudara i da bi upozorili na nedostatak efektivih mjera da se zaustavi ilegalno korištenje zlatnih rudnika. Primjetili smo da se eksploatacija povećava tijekom posljednje dvije godine uzmemirujućom brzinom. Stalno Vladi prosljeđujemo upozorenja, ali oni nikada ne čine dovoljno da bi zaustavili ilegalno rudarenje', rekao je.

Oko 20 posto članova plemena Yanomami umrlo je od gripe, malarije i drugih bolesti tijekom 1980-ih i 1990-ih nakon što su rudari uzurpirali njihovu zemlju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene