Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ugovor okrenut budućnosti'

Nova vlada Angele Merkel dogovorila program i raspodjelu ministarstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništva stranaka nove koalicijske vlade Angele Merkel, Unije CDU/CSU i Liberalno demokratske stranke (FDP) prihvatili su u subotu poslijepodne program vlade za sljedeće izborno razdoblje predstavljen javnosti nekoliko sati prije toga.

‘Koalicijski ugovor je okrenut ka budućnosti’, rekla je prilikom predstavljanja vladinog programa pred novinarima njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko demokratske unije Angela Merkel. On je najavila da će vlada još ove godine krenuti s programom za brzi gospodaski oporavak. Koalicijski ugovor pod nazivom ‘Gospodarski rast. Obrazovanje. Zajedništvo’ sadrži i porezne olakšice za obitelji kao i za poduzetnike. ‘Prihvaćamo posao sa zadovoljstvom ali i s određenom dozom hrabrosti’, rekla je Merkel prilikom zajedničkog predstavljanja programa s predsjednicima Kršćansko socijalne unije (CSU) i FDP-a Horstom Seehoferom i Guidom Westerwelleom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Skraćenje vojne obveze

Osim poreznih olakšica za obitelji novi vladin program predviđa i skraćenje vojne obveze s 12 na 6 mjeseca, usporeni plan odustajanja od atomske energije te reformu zdravstvenog sustava. ‘Naš je cilj da građanima na kraju mjeseca ostane više u platnoj vrećici’, rekao je Seehofer. U vanjskopolitičkom dijelu programa, u dijelu koji se odnosi na proširenje Europske unije više se izričito ne spominje ‘pauza u procesu proširenja s izuzetkom Hrvatske’ kako je to stajalo u predizbornom programu Unije CDU/CSU nego se samo spominje Turska ali ne kao punopravna članica nego zemlja prema kojoj ‘treba produbiti odnose’. Politikom prema Europskoj uniji bavit će se i prvi vladin proglas najavljen za četvrtak uoči EU summita.

Oporba: Program neostvariv i nesocijalan

Novi vladin program naišao je na osudu oporbe koja ga karakterizira kao ‘neostvariv’ i ‘nesocijalan’ te udruga za zaštitu okoliša koje kritiziraju ustrajanje na atomskoj energiji. Predstavnci gospodarstva pohvalili su program nove vlade posebice zbog poreznih olakšica za poduzetnike. Vrhovništva vladinih stranaka predstavila su i nove članove kabineta kao i podjelu ministarstava. Funkciju kancelarke i dalje će obnašati Angela Merkel a novi šef kancelarskog ureda postaje dosadašnji glavni tajnik CDU-a Roland Pofalla. Ministarstvo vanjskih poslova i dužnost vicekancelara preuzima šef FDP-a Guido Westerwelle koji će na tom mjestu naslijediti poznate liberalne prethodnike poput Hans-Dietricha Genschera i Klausa Kinkela.

Članovi Vlade prisežu sljedeći tjedan

Ministarstvo unutarnjih poslova preuzet će Thomas de Maiziere (CDU), ministarstvo financija Wolfgang Schaueble (CDU). Ministarstvo obrane preuzima Karl Theodor zu Guttenberg (CSU) a ministarstvo gospodarstva Reiner Bruederle (FDP). Predstavnici vladajuće koalicije obznanili su i da će dužnost europskog povjerenika za industriju, koja se trenutno nalazi u rukama njemačkog socijaldemokratskog političara Guentera Verheugena, preuzeti demokršćanski političar i trenutni premijer savezne pokrajine Baden - Wueternberg, Guenther Oettinger. Vladine stranke bi tijekom nedjelje i ponedjeljka trebale na izvanrednim stranačkim kongresima prihvatiti vladin program a u ponedjeljak navečer bi trebao biti i potpisan koalicijski ugovor. Na drugoj sjednici novog saziva Bundestaga u srijedu Angela Merkel bi trebala ponovno biti izabrana za kancelarku a nakon toga bi trebali i prisegnuti novi članovi vlade. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene