Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove katastrofe

Nova tornada poharala SAD: U 2 dana 29 poginulih!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova tornada su u ponedjeljak poharala jugoistok Sjedinjenih Država, nakon kojih se broj poginulih u dva dana popeo na 29, prenose u utorak američki mediji.

Kako javlja televizijska mreža NBC, nekoliko tornada je u ponedjeljak protutnjalo sjeverom Alabame, gdje je najgore prošao grad Athens i dijelom Mississippija, gdje su nastradali Louisville i Tupelo.

Pročitajte i ovo Poplave u Dubaiu - 2 Nezapamćeno nevrijeme Ujedinjeni Emirati saniraju štetu: Najmanje jedna osoba poginula, zračni promet otežan Nevrijeme u Sloveniji - 3 Dan poslije Tornado u Sloveniji rušio sve pred sobom: Kuće izgledaju kao da su pogođene avionskim bombama

Guverneri Alabame i Georgije, savezne države gdje su tornada također česta pojava, proglasili su izvanredno stanje.

Meteorolozi upozoravaju da se u utorak u Teksasu i u Tennesseeju očekuju nova tornada. Na ugroženim područjima živi 75 milijuna ljudi, među kojima 1,4 milijuna na visokorizičnim područjima.

Predsjednik Barack Obama koji boravi u posjetu Filipinima, izrazio je žaljenje zbog žrtava i obećao pomoć savezne države.

"Želim da svi znaju kako je vaša zemlja ovdje da vam pomogne u ovoj situaciji i u obnovi, dokle god bude trebalo", rekao je Obama u Manili.

SNIMKE IZ ZRAKA Evo što je ostalo nakon serije tornada u SAD-u

Načelnik policije u Viloniji, u Arkansasu, rekao je u ponedjeljak za mrežu NBC da bi broj žrtava bio i veći da se nisu oglasile sirene koje su upozorile stanovnike na dolazak tornada.

Senator Mississippija Giles Ward spasio se sklonivši se u kupaonicu zajedno sa ženom i četvero članova obitelji kada je tornado u samo 30 sekunda uništio njegovu dvokatnicu od opeke, rekao je za CBS News.

Na snimkama lokalne televizije vide se prevrnuti automobili, razrušene kuće i zgrade od kojih je ostala tek hrpa šute.

Tornada su opustošila i velik dio Mayflowera, gradića s 2.300 stanovnika, sjeverozapadno od Little Rocka, prijestolnice Arkansasa. U toj regiji je oko 15.000 kućanstava ostalo bez struje nakon prolaska tornada.

Veliku materijalnu štetu pretrpjeli su gradovi Oskaloosa u Iowi i Quapaw u Oklahomi. U Kansasu je razoreno više desetaka kuća, ali zasad nema žrtava.

SAD je prvi u svijetu po broju tornada, s 1.200 tornada u prosjeku na godinu. Posebno su na udaru savezne države u velikoj nizini - Teksas, Oklahoma, Kansas - ali i Florida. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene