Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obuhvaćeno 278 slučajeva

Nova studija povezala "smrt u kolijevci" s genetskom mutacijom

Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock
Rizik od "smrti u kolijevci" ili sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) može biti povećan zbog rijetke genetske mutacije koja pogađa mišiće za disanje, izjavili su znanstvenici.

Studija objavljena u stručnom časopisu Lancet prvi put iznosi mogućnost povezanosti SIDS-a, jednog od vodećih uzroka smrti dojenčadi, s genetskom mutacijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrdila obdukcija Iznenadna smrt: Policija objavila zašto je umrla četveromjesečna beba Slika nije dostupna Pitanje zdravlja, ali i sigurnosti Bebe su pod većim stresom ako ne spavaju s roditeljima?

Studiju su proveli znanstvenici u Britaniji i SAD-u, a bila je usredotočena na gen SCN4A za koji se vjeruje da ima važnu ulogu u razjašnjavanju SIDS-a.

Mutacije tog gena ima manje od pet ljudi na 100.000 osoba.

U studiji kojom je obuhvaćeno 278 djece koja su umrla od SIDS-a, znanstvenici su otkrili četiri slučaja mutacije, dok u kontrolnoj skupini od 729 zdrave djece nije nađen nijedan slučaj mutacije.

"Naša studija prva je koja povezuje genetski uzrok slabijih respiratornih mišića sa SIDS-om i sugerira da bi geni koji kontroliraju funkciju mišića za disanje mogli biti važni u tom slučaju", izjavio je profesor Michael Hanna iz MRC Centra za neuromišićne bolesti pri University Collegeu u Londonu.

"Međutim, bit će potrebno još istraživanja kako bi se potvrdila i u potunosti shvatila ta veza", rekao je Hanna, jedan od autora studije.

SIDS predstavlja neobjašnjivu smrt naizgled zdravog djeteta unutar prve godine života, a obično pogađa bebe u dobi između dva i četiri mjeseca.

U Velikoj Britaniji godišnje je 300 takvih smrti, dok ih je u SAD-u 2400. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene