Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Norveški sud sudit će Mirsadu Repaku za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveški sud odlučio je da će potvrditi optužnicu za ratni zločin protiv Mirsada Repaka, bivšeg pripadnika HOS-a, osumnjičenog za mučenje i silovanje srpskih civila tijekom rata u BIH.

Bit će to prvo suđenje za ratne zločine koje će se održati u Norveškoj nakon suđenja osobama osumnjičenima za suradnju s nacističkim okupatorom tijekom Drugog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

Sud u Oslu odbacio je argumente obrane prema kojima se novi zakon o "genocidima, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti", na snazi od ožujka ove godine, ne može primijeniti retroaktivno na njezina klijenta za događaje iz 1992. godine.

Bivši pripadnik HOS-a Mirsad Repak (42) odgovarat će na optužbe za mučenje, uključujući i jedno silovanje, 18 srpskih civila, muškaraca i žena, tijekom zatočeništva u logoru Dretelj.

Nastanjen u Norveškoj s obitelji, Mirsad Repak naturalizirani je Norvežanin od 2001. godine. Optuženik koji priznaje samo da je vršio uhićenja, izjavio je prošle srijede na prvom saslušanju da se ne osjeća krivim.

Informacije o Repku norveške su vlasti dobile razmjenjujući informacije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kao i s lokalnim sudovima i tužiteljstvima.

Repak, koji se zajedno s obitelji nastanio u Norveškoj, uhićen je u svibnju 2007., a s obzirom na to da je dobio norveško državljanstvo neće biti izručen vlastima BiH.

Za počinjene zločine pred norveškim bi sudom mogao biti osuđen na kaznu do 21 godine zatvora.

U lipnju 2007. predstavnici norveške nacionalne službe za borbu protiv organiziranog i drugih oblika teškog kriminala i norveške nacionalne istražne službe saslušali su u Beogradu 17 svjedoka i žrtava nekadašnjeg logora Dretelj kod Mostara kako bi pripremili optužnicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene