Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupljeni u Rimu

Nobelovci za mir javno priznali od čega strahuju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Laureati, među kojima je Dalaj-lama, izražavaju 'veliku zabrinutost zbog sve većeg rizika od rata, uključujući nuklearnog, među velikim državama.'

Dobitnici Nobelove nagrade za mir okupljeni u Rimu izrazili su u nedjelju, u zajedničkoj izjavi, 'veliku zabrinutost' zbog prijetnje 'nekih velesila' koje koriste silu riskirajući 'novi i još opasniji Hladni rat'.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

Okupljeni od petka u Rimu, osudili su također 'fanatizam prerušen u religiju' i skrenuli pozornost na 'postojeće sukobe ili one koji tinjaju, posebice u Siriji, Iraku, Izraelu i Palestini, Afganistanu, Južnom Sudanu i Ukrajini', a koji postaju 'sve opasniji'.

Laureati, među kojima je Dalaj-lama, izražavaju 'veliku zabrinutost zbog sve većeg rizika od rata, uključujući nuklearnog, među velikim državama.'

Nobelovu nagradu za mir dobila je Malala Yousufzai

'Ta prijetnja proizlazi iz činjenice da neke velesile misle da mogu ostvariti svoje ciljeve uporabom sile', ističu, ne navodeći na koje države misle.

'Ta tendencija, ako je se ne obuzda, neizbježno će dovesti do velikog vojnog sukoba i novog i još opasnijeg Hladnog rata'.

Potpisnici dokumenta ističu također da 'sukob u Ukrajini prijeti stabilnosti u Europi i potkopava njezinu sposobnost da igra pozitivnu ulogu u svijetu.'

Osim Dalaj-lame, u Rimu su se okupili Mihail Gorbačov, bivši vođa Solidarnosti i predsjednik Poljske Lech Walesa, Shirin Ebadi (Iran), Leymah Gbowee (Liberija), Tawakkol Karman (Jemen), Belly Williams, Mairead Maguire i David Trimble (Sjeverna Irska), Jose Ramos-Horta (Istočni Timor) i Jody Williams (SAD). Južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu bio je spriječen zbog bolesti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene