Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treba sve slobode na koje ima pravo'

Nobelov odbor pozvao Aung San Suu Kyi u Oslo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir pozvao je u subotu Aung San Suu Kyi u Oslo, kamo je 1991. bila spriječena da dođe radi preuzimanja nagrade, izvijestila je norveška novinska agencija NTB.

Predsjednik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir Thorbjoern Jagland želi da oslobođena mianmarska aktivistkinja dođe u Oslo čim to bude moguće, kako bi ondje nastupila na tradicionalnoj konferenciji dobitnika, u čemu je bila spriječena 1991., navodi NTB.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon sedam godina kućnog pritvora Mianmar: Oslobođen drugi čovjek stranke Suu Kyi Slika nije dostupna Uputila pismo vođi hunte Suu Kyi predlaže suradnju s vladajućom huntom

Aung San Suu Kyi bila je tada u pritvoru, a nagradu su preuzela dvojica njezinih sinova. Jagland je zatražio od mianmarske hunte da daju Suu Kyi sva jamstva za povratak u domovinu, ako dobije dopuštenje za izlazak iz zemlje, javlja NTB. 'Mislim da neće htjeti otići iz Mianmara bez takva jamstva', rekao je Jagland.

>> VIDEO: Suu Kyi slobodna nakon sedam godina pritvora

Dodao je da oslobađanje Suu Kyi ulijeva nadu svim političkim zatočenicima, pa i dobitniku Nobelove nagrade za mir za 2010., kineskom disidentu Liuu Xiaobu.

Norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere izrazio je pak zadovoljstvo oslobađanjem mianmarske oporbene čelnice i zatražio je za nju 'sve slobode na koje ima pravo, pa i slobodu da putuje kamo hoće i da razgovara s kim hoće'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene