Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodna inicijativa

VIDEO: Suu Kyi slobodna nakon sedam godina pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi, simbol borbe za demokraciju u toj zemlji, oslobođena je nakon sedam godina provedenih u kućnome pritvoru.

Dužnosnici su u 10.30 sati po srednjeuropskom vremenu došli u njezin dom i pročitali joj nalog vojne hunte o puštanju na slobodu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Emotivan susret Oslobođena disidentica vidjela sina nakon 10 godina Slika nije dostupna Neće je osloboditi Mianmar: Vrhovni sud potvrdio kućni pritvor Suu Kyi

>> Tajlandski premijer za oslobođenje mianmarske disidentice

'Ona je sada slobodna', rekao je neimenovani dužnosnik. Prema AFP-u, oko 2.000 ljudi okupilo se oko kuće dobitnice Nobelove nagrade za mir.

Svjetski čelnici pozdravili oslobađanje Aung San Suu Kyi, uz ocjenu da se to trebalo dogoditi puno prije i uz zahtjev da se na slobodu puste svi politički zatvorenici u Mianmaru, zemlji kojom već desetljećima vlada vojna hunta.

Obama - ona je moj heroj

'Ona je moj heroj i nadahnuće za sve koji se bore za zaštitu ljudskih prava u Burmi i diljem svijeta. Sjedinjene Države pozdravljaju njezino puštanje na slobodu, do kojega je trebalo doći već odavno', stoji u izjavi američkog predsjednika Baracka Obame.

Britanski premijer David Cameron ističe da se oslobađanje Suu kyi, simbola borbe za demokraciju u Mianmaru, trebalo dogoditi puno prije i poziva na puštanje na slobodu 2100 ostalih političkih zatvorenika u Mianmaru. 'To se trebalo dogoditi puno ranije. Suu Kyi je nadahnuće za sve nas koji vjerujemo u slobodu govora, demokraciju i ljudska prava', rekao je Cameron.

'Nisu joj smjeli oduzimati slobodu'

U priopćenju objavljenom nedugo nakon oslobođenja dobitnice Nobelove nagrade za mir, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naglašava da je sretan što Suu Kyi 'uživa slobodu koja joj i nije smjela biti oduzeta'. 'Francuska će pažljivo motriti na uvjete u kojima će Suu Kyi uživati svoju novootkrivenu slobodu', rekao je Sarkozy upozorivši vojnu huntu da je bilo kakvo ograničavanje slobode neprihvatljivo.(Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene