Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemci izdali nalog za uhićenje agenata CIA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvostupanjski sud u Muenchenu izdao je nalog za uhićenje 13-ero osoba, koje najvjerojatnije pripadaju američkoj obavještajnoj službi CIA, a koje se sumnjiče da su u prosincu 2003. otele i u zatočeništvu držale njemačkog državljanina

libanonskog podrijetla Khaleda El Masrija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubijeno 155 osoba Al-Qaida preuzela odgovornost za dvostruki atentat u Bagdadu Slika nije dostupna Ministrica domovinske sigurnosti tvrdi: 'Teroristi skloni Al-Qaidi su ovdje, u SAD-u'

"Sud je na naš zahtjev izdao nalog za uhićenje 13-ero osoba za koje se sumnja da su počinili kazneno djelo otmice i nanošenja teških tjelesnih ozljeda", izjavio je državni odvjetnik August Stern. On je objasnio da je identitet 13-ero osumnjičenih otkriven uz suradnju njemačkih i španjolskih vlasti.

Njemački državljanin libanonskog podrijetla Khaled El Masri uhićen je u prosincu 2003. na makedonsko - srpskoj granici te je nakon toga nekoliko tjedana ispitivan u jednom skopskom hotelu. Potom je, kako javlja državna TV postaja NDR, zrakoplovom CIA-e prebačan u jedan istražni zatvor u Kabulu gdje je ispitivan do svibnja 2004. kada je u pušten na slobodu i prebačen u Albaniju.

Akcija otmice krenula je, kako nadalje javlja NDR, iz Palme de Mallorce te su stoga u istragu bile uključene i španjolske vlasti. Muenchensko državno odvjetništvo navodno posjeduje kopije putovnica 13-ero otmičara, redom agenata CIA-e.

El Masri, koji je bio blizak ekstremnim islamskim krugovima
okupljenima oko multikulturnog centra u Neu Ulmu, u međuvremenu zatvorenog, poriče bilo kakvu vezu s ekstremnim islamizmom i Al Qaidom. 

Tužba protiv CIA-e i zahtjev za isplatom obeštećenja za pretrpljene boli, koju je El Masri zajedno s Američkom unijom za civilna prava prošle godine podigao pri saveznom sudu u američkom gradu Alexadriji, odbijena je zbog toga jer taj slučaj zadire u "državne tajne SAD-a".

Oporbena stranka Zelenih pozdravila je činjenicu da njemačko sudstvo "bez obzira na moguće političke posljedice" savjesno obavlja svoj posao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene