Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Dva glavna njemačka sindikata u četvrtak su najavili štrajk koji će pogoditi javni prijevoz širom zemlje, a obuhvatit će međugradske i lokalne vlakove, kao i autoceste i zračne luke.


Sindikati EVG i Verdi najavili su za ponedjeljak tzv. zajedničku industrijsku akciju, koja dolazi nakon brojnih prethodnih štrajkova koji su posljednjih mjeseci pogodili sve dijelove njemačkog gospodarstva.

"Bit će ozbiljnih kašnjenja, pa čak i prekida transportnih usluga u svim pogođenim područjima diljem zemlje", rečeno je.

Verdi je pozvao svoje članove u sedam njemačkih pokrajina da napuste zračne luke i svoja radna mjesta u lokalnom javnom prijevozu.

Štrajkom se namjerava povećati pritisak na vladu i lokalne vlasti uoči trećeg kruga pregovora koji počinje u ponedjeljak.

Sindikat Verdi zahtijeva povećanje plaća od 10,5 posto i najmanje 500 eura više mjesečno za radnike u javnom sektoru.

Amela Čilić U Francuskoj najavljen najveći štrajk dosad. Reporterka Dnevnika Nove TV iz Pariza: "Očekuje se da će cijela zemlja stati"

Zračna luka u Bonnu Četiri zračne luke u Njemačkoj otkazuju letove: 89.000 putnika u problemu

Prije dva dana su u osam njemačkih saveznih pokrajina štrajkali liječnici javnih bolnica kako bi povećali pritisak tijekom pregovora o kolektivnim ugovorima, dok bi u ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja trebao biti održan danas.

Sindikat liječnika Marburški savez za oko 50.000 liječnika u javnim klinikama u Njemačkoj traži prilagođavanje plaća stopi inflacije od 10 posto te dodatno povećanje od 2,5 posto.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju