Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili sindikati

Njemačkoj prijeti kaos u javnom prijevozu: "Bit će ozbiljnih kašnjenja"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Dva glavna njemačka sindikata u četvrtak su najavili štrajk koji će pogoditi javni prijevoz širom zemlje, a obuhvatit će međugradske i lokalne vlakove, kao i autoceste i zračne luke.

Sindikati EVG i Verdi najavili su za ponedjeljak tzv. zajedničku industrijsku akciju, koja dolazi nakon brojnih prethodnih štrajkova koji su posljednjih mjeseci pogodili sve dijelove njemačkog gospodarstva.

"Bit će ozbiljnih kašnjenja, pa čak i prekida transportnih usluga u svim pogođenim područjima diljem zemlje", rečeno je.

Verdi je pozvao svoje članove u sedam njemačkih pokrajina da napuste zračne luke i svoja radna mjesta u lokalnom javnom prijevozu.

Štrajkom se namjerava povećati pritisak na vladu i lokalne vlasti uoči trećeg kruga pregovora koji počinje u ponedjeljak.

Sindikat Verdi zahtijeva povećanje plaća od 10,5 posto i najmanje 500 eura više mjesečno za radnike u javnom sektoru.

Pročitajte i ovo Amela Čilić Nema kraja prosvjedima U Francuskoj najavljen najveći štrajk dosad. Reporterka Dnevnika Nove TV iz Pariza: "Očekuje se da će cijela zemlja stati"

Pročitajte i ovo Zračna luka u Bonnu Štrajk zbog plaća Četiri zračne luke u Njemačkoj otkazuju letove: 89.000 putnika u problemu

Prije dva dana su u osam njemačkih saveznih pokrajina štrajkali liječnici javnih bolnica kako bi povećali pritisak tijekom pregovora o kolektivnim ugovorima, dok bi u ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja trebao biti održan danas.

Sindikat liječnika Marburški savez za oko 50.000 liječnika u javnim klinikama u Njemačkoj traži prilagođavanje plaća stopi inflacije od 10 posto te dodatno povećanje od 2,5 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene