Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UBOJSTVO IZ NEHAJA

Njemački političar pod istragom: Bit će optužen za ubojstvo iz nehaja jer nije na vrijeme upozorio stanovništvo na poplave?

Poplava Njemačka
Poplava Njemačka Foto: DNEVNIK.hr
Njemački tužitelji pokrenuli su istragu protiv načelnika okruga Ahrweiler u zapadnoj Njemačkoj zbog smrtonosnih poplava u kojima je sredinom srpnja život izgubilo više od 180 osoba, a stotine su ostale bez svojih domova u najgoroj prirodnoj katastrofi u posljednjih 60 godina.

Jürgen Pföhler, načelnik okruga Ahrweiler mogao bi se suočiti s optužbama za ubojstvo iz nehata i ozljede iz nehaja, a osim tog člana Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, pod istragom je također još jedan član kriznog tima u Ahrweileru, koji je privremeno preuzeo upravljanje operacijom, piše Deutshe Welle.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PROBLEMI Nakon katastrofalnih poplava, guše se u smeću: "Ne znam koliko možemo još izdržati"

U izjavi tužiteljstva navodi se da su potvrdili početne sumnje o ubojstvu iz nehaja i o nanošenju tjelesnih ozljeda iz nehaja, a u oba slučaja do njih je došlo nečinjenjem: ''Ove optužbe su trenutno usmjerene prema upravitelju distrikta Ahrweiler jer je on, prema propisima o kontroliranju katastrofa Porajnja – Falačke, imao moć donošenja odluka''.

Tužitelji su rekli da postoje indicije da stanovnici teško pogođene doline koji još nisu bili pogođeni poplavama nisu dobili upozorenje dovoljno rano ili dovoljno jasno, niti su vlasti uspjele odvesti stanovnike na sigurno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPSEŽNA ANALIZA Nijedna zemlja nije imuna: Klimatski atlas otkriva koji su vremenski ekstremi uzrokovali najveće katastrofe u proteklih 50 godina

Da upozorenja nisu izdana dovoljno rano, još ranije je ustvrdila britanska hidrologinja i jedna od autorica Europskog sustava za upozorenje od poplava (Efas) Hannah Clocke: ''Prve naznake da se sprema katastrofa su Njemačkoj upućene devet dana uoči izlijevanja rijeka, a 24 sata prije je Njemačka dobila precizne podatke gdje će doći do poplava''.

Clocke smatra da je očito došlo do ''pucanja lanca upozorenja koja na kraju nisu dospjela do građana''. Ministarstvo unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, jedne od dviju pokrajine najteže pogođenih poplavama, kazalo je da je dva dana prije poplava imalo saznanja o ''ekstremnom nevremenu'' koje se nadvija nad pogođenim područjem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strava neviđenih razmjera Zastrašujuće fotografije nakon poplava u Njemačkoj obilaze svijet: Područje oko Kölna doslovno progutala bujica

Njemačka vlada i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer odmah su odbacili kritike o neučinkovitom sustavu uzbunjivanja: ''Iz Ureda za uzbunjivanje i zaštitu građana mi je rečeno da su komunikacijski putovi funkcionirali''.

''Katastrofa se proglašava lokalno, a ne iz Berlina'', rekao je Seehofer i dodao kako je na saveznoj razini komunikacija funkcionirala, a u ono što se događalo na razini saveznih pokrajina ''ne želi se miješati''. Kritiku na račun komunikacije tijekom poplave nazvao je ''jeftinom predizbornom kampanjom'' koja na trenutke djeluje ''otrcano''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene