Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora eurozoni

Njemački parlament odobrio Europski stabilizacijski mehanizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački je parlament u petak navečer odobrio europski fiskalni pakt i Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), stalni fond Europske unije za pomoć državama članicama eurozone u krizi.

Kancelarka Angela Merkel morala je osigurati većinu od dvije trećine zastupničkih glasova potrebnih za prihvaćanje dvaju tekstova koji su izglasani u Bundestagu, donjem domu te u Bundesratu, gornjem domu koji zastupa savezne pokrajine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ugovor o stabilnosti EU: Fiskalni pakt stupio na snagu Slika nije dostupna Osim Britanije i Češke EU dogovorio fiskalnu disciplinu, predložili otpis dugova Grčkoj

Merkel je morala pregovarati kako bi osigurala potporu dviju od tri oporbene stranke, SPD (socijaldemokrata) te Zelenih.
Također je učinila ustupke saveznim pokrajinama kako bi osigurala dvije trećine glasova u Bundesratu, koji ih predstavlja i koji je glasovao nakon Bundestaga.

>> Euro kriza sve dublja, a Merkel ističe: 'Nema brzih i lakih rješenja'

Sami zakoni, fiskalni pakt i ESM neće biti dovoljni da 'potpuno zaokruže gospodarsku i monetarnu uniju', priznala je Merkel u Bundestagu prije glasovanja, no rekla je da su oni 'važan korak koji pokazuje svijetu da se borimo za euro'.

U obraćanju parlamentu kancelarka je zastupnike izvijestila o rezultatima maratonskog summita čelnika EU koji je završio u petak u Bruxellesu. Branila je rezultat pregovora kao 'dobru i razumnu odluku'.

>> Merkel popustila, Njemačka će ratificirati ugovor o fiskalnoj disiplini

Čelnici 17 zemalja eurozone dogovorili su u petak da se do kraja 2012. uspostavi mehanizam koji će omogućiti da se pod određenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU-a, što je velik napredak jer eventualno spašavanje banaka neće opterećivati nacionalne proračune.

Fiskalni pakt i ESM treba još potpisati predsjednik Joachim Gauck čime će završiti postupak njemačke ratifikacije. No Gauck je upozorio da će tekstove potpisati tek kada ustavni sud prouči prigovor koji je stavila stranka Die Linke. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene