Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesna odluka

Njemački parlament legalizirao homoseksualne brakove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnički dom njemačkog parlamenta Bundestag prihvatio je u petak zakon koji će istospolnim parovima omogućiti sklapanja brakova s istim pravima kao što je to slučaj i s heteroseksualnim parovima.

Njemački parlament danas je legalizirao istospolne brakove – za zakon su glasovali i mnogi zastupnici Demokršćanske unije CDU/CSU koja mu se dosad protivila, ali je kancelarka Angela Merkel glasala protiv toga zakona.

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu

 "Ja sam glasovala protiv jer je prema Ustavu brak zajednica muškarca i žene“, rekla je Merkel u posebnoj izjavi novinarima nakon glasovanja. Ona je istodobno dodala kako nema ništa protiv prava istospolnih parova na posvajanje djece.

Današnje glasovanje u Bundestagu omogućeno je nakon što je Merkel početkom tjedna izjavila kako će dopustiti da zastupnici Demokršćanske unije CDU/CSU prilikom glasovanja o tzv. „braku za sve“ glasuju po vlastitoj savjesti, a ne da budu vezani stranačkom stegom.

Nakon toga koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zajedno s predstavnicima oporbenih stranka lijevog bloka Zeleni i Ljevica, pokrenuo je hitni postupak za glasovanje o tom zakonu još prije ljetne pauze i tri mjeseca uoči parlamentarnih izbora.

SPD i oporba govore o zakonu koji je "već davno trebao biti na snazi"

Demokršćanska unija CDU/CSU godinama se protivila otvaranju institucije braka i za istospolne parove. Od 2001. postoji institucija registriranog partnerstva koja istospolnim parovima omogućuje ista prava kao i u klasičnim brakovima s izuzetkom posvajanja djece.

Zakon još mora potvrditi dom saveznih pokrajina Bundesrat, no prolaz zakona u ovom tijelu slovi kao siguran s obzirom da ovdje većinom raspolažu savezne zemlje u kojima su na vlasti stranke lijevog bloka koje su se i zalagale za uvođenje braka za istospolne parove.

Unija CDU/CSU koalicijskog je partnera SPD zbog pokretanja procesa glasovanja o zakonu o „braku za sve“ žesto kritizirala i postupak socijaldemokrata okarakterizirala kao prekid koalicijske suradnje tri mjeseca uoči izbora.

Konzervativni krugovi unutar Unije kritizirali su i kancelarku što je bez prethodne konzultacije otvorila put usvajanju zakona koji već godinama stoji na ledu.

Homoseksualni brakovi legalizirani u dvadesetak zemalja

Nizozemska je u travnju 2001. bila prva zemlja na svijetu koja je legalizirala homoseksualni brak. Uslijedilo je još 12 europskih zemalja: Belgija, Španjolska, Norveška, Švedska, Portugal, Island, Danska, Francuska, Velika Britanija (osim Sjeverne Irske), Luksemburg, Irska (nakon referenduma) i Finska.

Homoseksualno registrirano civilno partnerstvo prvi put je odobreno u Danskoj 1989., potom u Njemačkoj (2001.), Mađarskoj, Češkoj, Austriji, Hrvatskoj, Grčkoj, Cipru, Malti i Švicarskoj. Italija, zadnja velika zemlja Zapadne Europe koja nije odobravala nikakav status istospolnim parovima, uvela je takvo partnerstvo u srpnju 2016.

Glede većine zemalja istočne Europe (Litva, Latvija, Poljska, Slovačka, Rumunjska, Bugarska), one ne dopuštaju ni partnerstva ni brakove. Estonija je postala u listopadu 2014. prva bivša sovjetska republika koja je odobrila civilno partnerstvo homoseksualcima.

Slovenci koji priznaju partnerstvo, odbacili su 2015. na referendumu zakon koji bi odobrio gay brak.

Nekoliko zemalja Zapadne Europe dopušta i zajedničko posvajanje istospolnim parovima bilo u okviru braka ili partnerstva: Nizozemska (već 2001.), Danska, Švedska, Španjolska, Belgija, Francuska, Velika Britanija. Druge, poput Finske, Njemačke i Slovenije dopuštaju homoseksualcima posvajanje jedino djece njihova partnera.

U SAD-u je trebalo čekati lipanj 2015. da Vrhovni sud legalizira homoseksualni brak u cijeloj zemlji dok ga je zabranjivalo još 14 od 50 saveznih država. Zadnja savezna država koja je dopustila posvajanje učinila je to 2016. Kanada je legalizirala homoseksualni brak već u lipnju 2005., a dopuštena su i posvajanja.

U Latinskoj Americi četiri zemlje dopuštaju takav brak: Argentina, Urugvaj, Brazil, Kolumbija. Dopuštaju i posvajanja.

U Africi, kontinentu gdje tridesetak zemalja zabranjuje homoseksualnost, Južnoafrička Republika je preteča: homoseksualni brak i posvajanje je ozakonjeno 2006.

Na Bliskom istoku, u Izraelu homoseksualni brak nije dopušten ali je priznat ako je sklopljen u inozemstvu.

U Australiji istospolni parovi mogu sklopiti partnerstvo u većini država, ali se ne priznaje na saveznoj razini. Posvajanja su legalna. Novi Zeland legalizirao je homoseksualni brak 2013., kao i posvajanja. Partnerstvo je postojalo od 2005. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene