Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka vlada vjeruje da će eurozona biti spremna nositi se s izlaskom Grčke ako to bude potrebno, piše u subotu tjednik Der Spiegel pozivajući se na izvore bliske njemačkoj vladi.


"Njemačka vlada drži izlazak Grčke iz eurozone gotovo neizbježnim ako oporbeni vođa Alexis Tsipras (radikalna ljevica Syriza) preuzme vladu nakon (parlamentarnih) izbora, odustane od politike proračunske štednje i ne vrati dugove zemlje", piše tjednik Der Spiegel u internetskom izdanju.

Merkel Nijemcima uputila oštru poruku za Novu godinu

Vezani članci Slika nije dostupna GRCI SU REKLI 'NE' Tisuće slave na ulicama, Nijemci bijesni, a oporbeni čelnik dao ostavku Slika nije dostupna BIT ĆE IZGUBLJENA 'Ako propadne euro, propast će i Europa'

Angela Merkel i njezin ministar financija Wolfgang Schaeuble promijenili su mišljenje i "sada drže podnošljivim izlazak zemlje iz monetarne unije jer je napredak u eurozoni postignut nakon kriznog summita 2012", piše Spiegel Online.

"Rizik širenja krize ograničen je jer se smatra da su Portugal i Irska izliječeni. Osim toga, ESM (europski stabilizacijski mehanizam) snažan je mehanizam za spašavanje. Velike banke bit će zaštićene bankarskom unijom".

Grčki parlament raspušten je i prijevremeni parlamentarni izbori najavljeni za 25. siječnja na kojima bi, prema anketama, trebala pobijediti Syriza.

Alexis Tsipras želi okončati politiku stroge štednje koju su Grčkoj nametnuli međunarodni zajmodavci, "trojka" koju čine Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond u zamjenu za 240 milijarda zajma.

Tsipras također želi ispregovarati novo restrukturiranje javnog duga koji koji je težak uteg za grčko gospodarstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook