Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odbacite mržnju'

Merkel Nijemcima uputila oštru poruku za Novu godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Nijemce da okrenu leđa protumuslimanskim prosvjednicima, koje naziva rasistima punim mržnje, i poručila da Njemačka mora pružiti dobrodošlicu ljudima koji bježe od ratova.

U neobično oštro sročenoj novogodišnjoj poruci svojim sugrađanima, Angela Merkel je osudila i Rusiju zbog njezinih poteza u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

Mnogo Nijemaca zabrinuto je zbog porasta tražitelja azila iz ratom zahvaćenih zona.

Pojavio se novi pokret Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA) koji svakog ponedjeljka organizira prosvjede u Dresdenu na kojima se okuplja sve više ljudi.

To čine po uzoru na prosvjede koji su se svakog prvog dana u tjednu organizirali uoči pada Berlinskog zida prije 25 godina.

Merkel to naziva podvalom. "Danas, mnogo ljudi opet ponedjeljcima uzvikuje: 'Mi smo narod!'. Ali oni zapravo misle: Ne pripadate ovdje zbog boje svoje kože ili vjere". "Zato kažem svima koji idu na te demonstracije, ne nasjedajte na to. U njihovim su srcima često mržnja, bezobrzirnost i predrasude".

Porošenko najavio sastanak s Putinom, Hollandeom i Merkel u siječnju

Djelomično zbog bremena svoje nacističke prošlosti Njemačka ima zakone o azilu koji su među najliberalnijima u svijetu. Broj tražitelja azila u Njemačkoj narastao je na 200 tisuća u ovoj godini, četiri puta više nego u 2012.

Na posljednjem prosvjedu PEGIDA-e 22. prosinca bilo je 17,5 tisuća ljudi. Ankete sugeriraju da trećina Nijemaca do neke mjere simpatizira te prosvjede.

Merkel naglašava da Njemačka ima dužnost pružiti zaklon ljudima koji bježe od ratova i njihovoj djeci osigurati odrastanje bez straha. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene