Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misija Aspides

Njemačka fregata isplovila prema Jemenu: "Trajna eskalacija nasilja čini vojnu misiju neophodnom"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemačka vlada odobrila je sudjelovanje njemačkih oružanih snaga u misiji Europske unije Aspides, kojoj je cilj zaštita pomorskog puta u Crvenom moru od napada hutista iz Jemena, priopćeno je u petak.

"Trajna eskalacija nasilja i prijetnja životima posadama trgovačkih brodova čini vojnu misiju neophodnom", rekao je zamjenik glasnogovornika njemačke vlade Wolfgang Buechenr na redovitoj vladinoj konferenciji za tisak u petak.

Njemačka fregata Hessen je, s posadom od 240 članova, prije desetak dana već isplovila iz luke u Kielu kako bi se pridružila savezničkim snagama u moru ispred Jemena.

Pročitajte i ovo Ministarstvo kulture AFERA NA GEODETSKOM FAKULTETU Policija upala u Ministarstvo kulture, procurilo jedno ime: "Danas su provedene samo hitne dokazne radnje"

Odluku njemačke vlade bi sljedećeg tjedna trebao potvrditi Bundestag, gdje vladine stranke raspolažu većinom.

Sljedećeg tjedna bi i ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije trebali dati konačno zeleno svjetlo misiji.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Nakon upada u Ministarstvo kulture Oporba ujedinjena: "Srećom, imamo Ured europskog javnog tužitelja, da je do Turudića, i ovo bi završilo u ladici"

Brodovi iz EU misije, za razliku od plovila SAD-a i Velike Britanije koji već sudjeluju u sklopu misije Poseidon Archer, neće sudjelovati u napadima na položaje paravojnih formacija hutista na kopnu, nego će brodove štititi od projektila.

Fregata Hessen je posebno opremljena za pratnju i zaštitu brodova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene