Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čarter letovi spremni

Njemačka počinje s protjerivanjem oko 200.000 ekonomskih migranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbjeglička kriza čini se da je ubrzala protjerivanje iz Njemačke onih osoba kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom. U tu svrhu već su organizirani čarter letovi iz različitih zračnih luka u Njemačkoj. Prema nekim procjenama preko 200.000 osoba čeka izgon iz Njemačke.

Njemačka će novi, postroženi zakon o azilu, koji predviđa i lakša protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom, početi primjenjivati već ove subote iako je bilo predviđeno da zakon stupi na snagu 1. studenoga, objavljeno je u petak u Berlinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dublinski sporazum Njemačka planira vraćati izbjeglice u Grčku Slika nije dostupna Poruka UN-a 'Ne budite kukavice. Ne skrivajte se iza granica': Prema Europi krenuo novi val migranata

"Savezne pokrajine će, zajednički sa saveznim organima, sljedećih dana započeti s pojačanim protjerivanjem osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom u Njemačkoj. U tu svrhu su već organizirani čarter letovi iz različitih zračnih luka u Njemačkoj", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere najavljujući za sutra primjenu ove mjere.

Izbjeglička kriza: Dogovor Hrvatske i Srbije na Bajakovu

Velik broj osoba koje čekaju na protjerivanje dolazi iz zemalja tzv. zapadnog Balkana. Novim zakonskim paketom su sve ove zemlje (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Srbija) proglašene zemljama sigurnog porijekla, što omogućava lakše protjerivanje građana koji dolaze iz ovih zemalja.
Šef kancelarskog ureda Peter Altmeier, koji je nedavno preuzeo koordinaciju mjera u savladavanju izbjegličke krize, rekao je u razgovoru za javni servis ARD da je pomicanje termina za stroži odnos prema odbijanim azilantima i ekonomskim izbjeglicama jasan signal. "Mi želimo, kad je u pitanju protjerivanje onih koji nemaju pravo ostati u Njemačkoj, biti učinkovitiji i brži, i rezultate želimo vidjeti još tijekom ove godine", rekao je Altmeier.

Moguća upotreba i transportnih zrakoplova Bundeswehra

U vladi se raspravlja i o korištenju transportnih zrakoplova Bundeswehra u svrhu vraćanja osoba koje nemaju pravo boravka u Njemačkoj.

Nema više najavljanja protjerivanja

Jedan od najvažnijih elemenata novog zakona o azilu je i taj da vlasti ubuduće više neće najavljivati protjerivanja, što je dosad dovodilo do toga da osobe kojima prijeti protjerivanje nisu u trenutku dolaska policije bile na prijavljenim adresama.

Prema nekim procjenama preko 200.000 osoba čeka izgon iz Njemačke, ali velika većina ovih osoba ima status po kojem se službeno njihov status u Njemačkoj "trpi" dok ne nestanu razlozi koji sprječavaju protjerivanje. U velikoj većini slučajeva se protjerivanja proteklih godina iz humanitarnih razloga nisu izvršavala u zimskim mjesecima. Općine i gradovi su najavili da ove godine odustati od takve prakse.

Trenutno se i s Turskom, ali i s drugim zemljama iz kojih dolaze najveći broj osoba koje nemaju pravo na politički azil, radi na usuglašavanju mjera povratka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene