Obavijesti Pretražite Navigacija
Dublinski sporazum

Njemačka planira vraćati izbjeglice u Grčku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka planira od sredine ožujka započeti s primjenom Dublinskog sporazuma na sve zemlje Europske unije pa i na Grčku, javlja dnevnik Frankfurter Allgemiene Zeitung od četvrtka.

"Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) zamolio sam da predlože kako da se preporuka Europske komisije, po kojoj se nakon 15. ožujka Dublinski sporazum može primjenjivati i u slučaju Grčke, provede u praksi", stoji u pismu njemačkog ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea parlamentarnom povjerenstvu za unutarnja pitanja, prenosi dnevnik FAZ.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tijekom pregleda dokumenata Njemačka: Egipatski migrant skočio iz jurećeg vlaka Slika nije dostupna STRUČNJACI ZABRINUTI U ITALIJI ZABRINUTI 'Prema prognozama, 150.000 ljudi stiže ovog ljeta'

To konkretno znači da bi Njemačka, shodno Dublinskom sporazumu, od sredine ožujka mogla u Grčku vraćati izbjeglice koje su u Europsku uniju ušle kroz ovu zemlju, a to je najveća većina izbjeglica koje su tijekom 2015. stigle preko tzv. Balkanske rute.

Do sada se ovo pravilo nije primjenjivalo na Grčku zbog presude Europskog suda iz 2011. po kojoj su uvjeti za izbjeglice u Grčkoj "neodrživi" pa se stoga ne proporuča vraćanje izbjeglica u ovu zemlju.

De Maiziere je još prije nekoliko mjeseci najavio mogućnost vraćanja izbjeglica u Grčku jer je zaključio da su, nakon ogromnih sredstava koje je EU uložio u poboljšanje životnih uvjeta u izbjegličkim logorima u Grčkoj, uvjeti dovoljno dobri da se počne primjenjivati Dublinski sporazum.

Njemačka organizacija za zaštitu prava izbjeglica Pro Asyl izrazila je žaljenje zbog namjere njemačke vlade o vraćanju izbjeglica u Grčku.

"To će sustavu izbjegličkog smještaja u Grčkoj zadati dodatan udarac", stoji u priopćenju Pro Asyla.

Glasnogovornik UN-a u Grčkoj izrazio je dvojbe oko toga je li Grčka, zbog stanja u izbjegličkim centrima, uopće spremna na prihvat novih izbjeglica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene