Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka vlada gleda na Tursku kao na platformu za podršku islamističkim i terorističkim skupinama s Bliskog istoka, proizlazi iz povjerljivog dokumenta vlade kojeg je objavio javni servis ARD u utorak.


'Suradnja s islamističkim i terorističkim organizacijama na Bliskom i Srednjem Istoku je već više godina svjesna smjernica turske vanjske politike koju predsjednik Recep Tayyip Erdogan svjesno podržava', stoji u dokumentu Savezne vlade koji počiva na informacijama dobivenim od Njemačke obavještajne službe (BND).

Vezani članci Slika nije dostupna U Walesu otkrivene tvrtke koje je Islamska država koristila za isporučivanje vojne opreme u Španjolsku Slika nije dostupna Teške optužbe opet stižu iz Turske: Erdogan žestoko opalio po Njemačkoj

'Brojne izjave solidarnosti i konkretni činovi pomoći egipatskoj Muslimanskoj braći, Hamasu kao i brojnim oružanim islamističkim skupinama u Siriji koji dolaze od strane vladajuće stranke AKP i njezinog predsjednika Erdogana, podvlače ideološku naklonost prema Muslimanskoj braći', stoji u odgovoru zastupničkom klubu stranke Ljevica u Bundestagu koji je od Vlade tražio izjašnjenje o politici prema Turskoj.

Njemačka vlada u ovom dokumentu po prvi put vlast predsjednika Erdogana direktno dovodi u blisku vezu s jednom terorističkom organizacijom poput Hamasa koji se u Europskoj uniji kao takav vodi od 2003.

'Kao posljedica postupne islamizacije turske unutarnje i vanjske politike, posebice nakon izbora 2011., Turska se razvila u platformu za djelovanje islamističkih grupa na Bliskom i Srednjem Istoku', stoji u vladinom povjerljivom dokumentu.

Dokument nije bio namijenjen za javnu objavu zbog 'osjetljivosti sadržaja'. Stranka Ljevica vladi Angele Merkel predbacuje dvoličnost u politici naspram Ankare koju karakterizira pokušaj zadržavanja dobrih odnosa zbog sporazuma Turske i EU-a oko izbjeglica s jedne i karakteriziranje Turske kao autoritativne države koja gaji kontakte s islamističkim terorističkim organizacijama s druge strane.

Odnosi Njemačke i Turske posljednjih mjeseci su izuzetno napeti zbog otvorene kritike velikog dijela njemačke javnosti na račun predsjednika Erdogana. Istodobno se turskoj vladi predbacuje pokušaj utjecaja na tursku zajednicu u Njemačkoj koja broj oko tri milijuna građana. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju