446645
446645
446645
446645
446645

TURSKA POSTAVILA NOVI ULTIMATUM EU 'Oslobodite nas viza ili odustajemo'

  • , 15.08.2016., 13:29
  • Autor:
  • komentara

Europska unija trebala bi od listopada turskim državljanima jamčiti slobodno putovanje bez viza ili će Turska odustati od dogovora po kojem bi trebala zaustaviti priljev ilegalnih migranata, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za njemački list.

 
 
 
 
Mevlut Cavusoglu (Foto: AFP)
Mevlut Cavusoglu (Foto: AFP)

Upitan hoće li stotine tisuća izbjeglica u Turskoj ići u Europu ako EU ne zajamči bezvizno putovanje od listopada, on je za izdanje Bilda od ponedjeljka rekao: "Ne želim govoriti o najgorem scenariju - razgovori s EU-om se nastavljaju ali je jasno da će se primijeniti sve točke ugovora ili ćemo odustati od njega".

EU usporava rješavanje pitanja bezviznog pristupa Turaka zemljama EU-a - što je glavna nagrada za suradnju Ankare u zaustavljanju migrantskog priljeva u Europu - zbog spora oko turskog antiterorističkog zakona i represije nakon neuspjela puča.

Prije nego što prizna liberalizaciju viza, Bruxelles želi da Turska ublaži antiteroristički zakon. Europski povjerenik Guenther Oettinger rekao je da ne vidi da će EU Turcima zajamčiti slobodno putovanje ove godine zbog represije Ankare nakon neuspjela puča.

Cavusoglu je rekao da bi prema sporazumu svi Turci od listopada trebali bili oslobođeni viza te dodao: "Ne može biti da mi primjenjujemo sve što je dobro za EU, a da Turska ne dobije ništa zauzvrat", kazao je. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se