Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier zatražio je u utorak od Libije da pusti na slobodu pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika koje je optužila da su virusom AIDS zarazili libijsku djecu i drži ih u zatvoru više od sedam godina.


Presudu koja se očekuje 19. prosinca, europske zemlje pozorno će pratiti, kazao je Steinmeier novinarima pošto se u Tripoliju sastao s libijskim kolegom Abdelom Rahmanom Chalghamom.

Vezani članci Svjetski dan AIDS-a, ilustracija (Foto: Getty Images) Zagrepčanin, hrvatski branitelj, već 32 godine živi s HIV-om: "Saznao sam da sam zaražen kad sam se vratio s odsluženja vojnog roka" Slika nije dostupna Hrvatske medicinske sestre ne žele iz Libije

"Naravno da smo razgovarali o tom pitanju koje otežava razvoj veza Libije ne samo s Njemačkom, već i s Europskom unijom", rekao je.

Liječnika i medicinske sestre sumnjiči se da su u bolnici u
Benghaziju (na sjeveru zemlje) namjerno AIDS-om zarazili 426 libijske djece, od kojih je 52 umrlo. Oni tvrde da su nedužni.

Steinmeier je u petodnevnom posjetu zemljama Maghreba (Libija, Alžir, Tunis, Maroko i Mauritanija) koji će biti posvećen energiji, mjesec i pol prije početka njemačkog predsjedanja EU-om.