Heiko Maas i Mykola Lazarenko (Foto: AFP)
Heiko Maas i Mykola Lazarenko (Foto: AFP)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je u petak pozvao Rusiju i Ukrajinu da smanje napetosti u istočnoj Ukrajini dodavši pritom da su Francuska i Njemačka spremne pomoći u nadgledanju pomorskog prometa uz obalu Krima.


Nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom u u Kijevu, Maas je još jednom pozvao Moskvu da pusti posadu tri ukrajinska broda koji su zarobljeni u studenom pored Krima. Dodao je da Rusija mora dopustiti brodovima prolaz kroz Kerčki tjesnac koji vodi do Azovskog mora

Vezani članci Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na konferenciji za novinare posljednjeg dana Foruma za pojas i cestu u Pekingu (Foto: AFP) Putin pozdravio zajedničko državljanstvo između Rusije i Ukrajine: "Prije ili kasnije to će dovesti do očekivanog rezultata" Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Rusija poručuje da Ukrajina ima priliku napraviti pozitivnu promjenu

"Sve strane moraju pridonijeti smanjivanju napetosti koje bi mogle razbuktati sukobe", kazao je Maas u Kijevu nakon što se ranije u petak u Moskvi sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim.

Klimkin je pozdravio ponudu za nadgledanje pomorskog prometa kroz Kerčki tjesnac. Lavrov je novinarima izjavio kako je ruski predsjednik prihvatio prijedlog njemačke kancelarke Angele Markel od prije mjesec dana da njemački stručnjaci nadgledaju tjesnac, ali da oni još nisu stigli.

Događaji u Kerčkom tjesnacu su pogoršali napetosti između Ukrajine i Rusije nastale nakon ruskog pripajanja Krima 2014. i sukoba između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini.

Maas je izrazio žaljenje zbog nedostatka napretka u provedbi tzv. mira iz Minska koji je trebao okončati sukobe u istočnoj Ukrajini. (Hina)