Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dužnosnica njemačke ljevičarske stranke tužila je 'online' enciklopediju Wikipediju zbog promicanja nacističkih simbola koji su zabranjeni u Njemačkoj.


Katina Schubert, zamjenica predsjednika Stranke ljevice, potvrdila je kako je berlinskoj policiji podnijela tužbu protiv Wikipedije jer, prema njezinom mišljenju, sadrži previše nacističkih simbola, a posebice se obrušila na tekst o pokretu Hitlerove mladeži.

Vezani članci Sudovi - 2 Oni se parniče, a građani plaćaju: Državne institucije tuže se međusobno, pa i s gradovima i općinama Slika nije dostupna Tužio 38 gradonačelnika: 'Uklonite simbole diktature'

"Mišljenja sam da opseg i učestalost tih simbola prelazi granice nužne za dokumentaciju i političku naobrazbu. To nije ograničavanje slobode mišljenja već preispitivanje granica", objasnila je Schubert.

Upravni direktor Wikipedije Arne Klempert je ocijenio da "svatko tko pokušava spriječiti dokumentiranje nacističkog razdoblja ima čudno poimanje svijeta".

Schubert se našla i na udaru kritika svojih stranačkih kolega. Heiko Hilker, stručnjak za medije, kazao je da "Katina Schubert nije shvatila da je struktura Wikipedije, koja omogućuje korisnicima interneta da raspravljaju i uređuju sadržaj, takva da osigurava nepristranost".

Policija će tužbu proslijediti državnom tužitelju koji će odlučiti o podizanju optužnice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju