Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Bez dlake na jeziku''

Njemačka: Najavljen rat kriminalnim arapskim klanovima u Berlinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti u berlinskoj četvrti Neukoelln najavile su oštru borbu protiv organiziranog kriminala, prije svega protiv kriminalnih arapskih klanova, prenose u utorak njemački mediji.

"Mi se s ovim problemima borimo već preko 20 godina, a sada je došlo vrijeme da djelujemo", rekla je nova gradonačelnica berlinske gradske četvrti Neukoelln Franziska Giffey (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD).

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Izrael bombardirao Rafu - 2 Na najvišem sudu UN-a Velesilu teško optužili i traže hitne mjere: "Time su omogućili genocid..."

Ona je na svojoj Facebook stranici ustvrdila kako građani "imaju pojačanu potrebu za sigurnošću" i da politika na to treba reagirati. Posljednjih dana u četvrti je izvršeno nekoliko racija prilikom kojih je otkrivena veća količina ilegalnog oružja i droga.

Giffey se založila za to da se "otvoreno i bez dlake na jeziku" govori o problemima s kojima se ova berlinska četvrt suočava.

"Kriminalni arapski klanovi već godinama imaju Neukoelln u šaci", rekla je Giffey. I njezin prethodnik, socijaldemokratski političar Heinz Buschikowsky, godinama se uglavnom bezuspješno borio protiv arapskih klanova koji su se, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, pojačano iz Libanona kao izbjeglice doseljavali u Berlin. Arapski klanovi Berlina su već višestruko tematizirani i kroz filmove i literaturu.

Četvrt Neukoelln donedavno je slovila kao izuzetno siromašna četvrt, u kojoj pretežito žive useljenici i građani lošijeg materijalnog stanja. Posljednjih godina ovaj dio grada dobiva na popularnosti među mlađim žiteljima, što je osjetno podiglo cijene nekretnina i privuklo špekulante

Giffey je navela kako je zbog svoje politike kritizirana od dijelova javnosti da provodi politiku "čvrste ruke", ali da je istodobno dobila i mnogo pohvala građana koji žele svoju četvrt očistiti od kriminala. "Moja sigurnosna politika je u skladu sa socijaldemokratskim vrijednostima", poručila je Giffey.

Borba protiv arapskih kriminalnih klanova, koje se uglavnom bave krijumčarenjem droga, preprodajom ukradenih automobila i ucjenjivanjem poduzetnika, u prošlosti se pokazala mukotrpnom zbog pomanjkanja svjedoka. Mnogi od ovih građana također ne posjeduju ni punopravnu boravišnu dozvolu u Njemačkoj, nego se godinama vode kao izbjeglice.

Sumnja se da se iza spektakularne krađe najvećeg zlatnika na svijetu iz berlinskog Bodo muzeja, u ožujku ove godine, kriju upravo arapski klanovi iz Neukoellna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene