Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pobijedila je u nedjelju na izborima u saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj, a Kršćansko-demokratska unije (CDU) kancelarke Angele Merkel doživjela je poraz čime je nastavljen negativni trend nakon neuspjeha demokršćana na saveznim izborima u rujnu.


Prema prognozama javnih servisa ARD i ZDF, u Donjoj Saksoj je SPD osvojio 37 posto glasova i ispred je CDU-a koji je osvojio 35 posto.

Vezani članci Martin Schulz podnio je ostavku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Politički potresi u Njemačkoj: Martin Schulz podnio ostavku, upitna sudbina velike koalicije? Angela Merkel (Foto: AFP) Maratonski sastanak: Pao dogovor o velikoj koaliciji u Njemačkoj

Dosadašnji partner SPD-a, stranka Zeleni, pretrpjela je znatan gubitak s osvojenih 8 posto, što više nije dovoljno za sastavljanje koalicijske vlade sa socijaldemokratima.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) osvojila je 7 posto, a stranka Ljevica 4,8 posto što nije dovoljno za ulazak u pokrajinski parlament.

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) s osvojenih 5,8 posto osigurala je ulazak u lokalni parlament, ali je taj rezultat osjetno slabiji nego na nedavnim saveznim izborima gdje su desni populisti osvojili 12,6 posto.

Izbori u Donjoj Saskoj trebali su se održati tek početkom sljedeće godine, ali je zbog prelaska jedne zastupnice Zelenih u CDU, koalicija SPD-Zeleni u kolovozu izgubila većinu te je socijaldemokratski premijer Stephen Weil raspisao nove izbore.

Uspjeh SPD-a na lokalnim izborima doživljava se kao jačanje predsjednika SPD-a Martina Schulza čije pozicija predsjednika stranke je nakon povijesnog neuspjeha na saveznim izborima u rujnu bila poljuljana. Da je SPD izgubio u Donjoj Saskoj to bi ugrozilo njegov izbor na stranačkoj konvenciji u prosincu.

Istodobno se slabljenje CDU-a u ovoj saveznoj pokrajini, koja u Njemačkoj ima ulogu tzv. "swing state" i u kojoj se CDU i SPD u pravilu mijenjaju na vlasti, smatra kao udarac kancelarki Merkel pred kojom stoje mukotrpni pregovori sastavljanja koalicijske vlade s liberalima i zelenima.

CDU je u kolovozu u ispitivanjima javnog mnijenja još uvjerljivo vodio, ali se smatra da je neuspjeh demokršćanske Unije CDU/CSU na saveznoj razini naštetio CDU-u u Donjoj Saskoj. Istodobno se procjenjuje da je prelazak zelene zastupnice demokršćanima naišao na negativni stav kod birača.

Unatoč tomu bi Merkel mogla profitirati od izbora u Donjoj Saskoj u slučaju da se u toj saveznoj pokrajini formira tzv. Jamajka koalicije kakvoj teži i Unija CDU/CSU na saveznoj razini.

Predvodnik FDP-a u Donjoj Saskoj Stefan Birkner je odmah nakon objave izlaznih anketa najavio da njegova stranka stoji na raspolaganju za koaliciju s demokršćanima i zelenima.

U Donjoj Saskoj matematički je, osim socijaldemokratsko-demokršćanske koalicije, moguća i koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberala što su liberali međutim odbacili.

Izlaznost na izborima u sjevernoj njemačkoj saveznoj pokrajini sa 6,1 milijun birača iznosila je 53,3 posto, neznatno više nego na posljednjim izborima. (Hina)