Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽUSTAR GOVOR

Njemačka ministrica obrane kazala kako im pripada vodeća uloga u Europi. Otkrila i hoće li Ukrajini isporučiti tenkove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savezna ministrica obrane Njemačke poručila je kako toj zemlji pripada vodeća uloga u Europi, pa i vojno. Od isporuke tenkova Ukrajini neće biti ništa, kazala je u svom govoru održanom u Društvu za vanjsku politiku.

Njemačkoj pripada vodeća uloga u Europi, pa i vojno, čak i ako to ona ne želi, kazala je njemačka savezna ministrica obrane Christine Lambrecht u ponedjeljak u svom govoru u Njemačkom društvu za vanjsku politiku.

Tu vodeću ulogu Njemačka, kako je naglasila Lambrecht, ne želi kako bi posjedovala određenu moć, već zbog "osnaženja mirovnog poretka".

Ministrica Lambrecht je jasno rekla da ništa neće biti od isporuke tenkova Ukrajini.

Nijedna zemlja nije Ukrajini dosad isporučila oklopna vozila ili borbene tenkove proizvedene na zapadu, naglasila je. Time slijedi službenu liniju po kojoj se isporuka oružja Ukrajini događa samo u okviru uske suradnje s NATO saveznicima, navodi Deutsche Welle.

Lambrecht je skrenula pozornost na dvije suprotnosti: na jednoj strani su zahtjevi Ukrajine, a na drugoj nužnost "čuvanja" oružja, materijala i streljiva za obranu zemlje i NATO-a, odnosno za obuku vlastitih vojnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Utjecaj rata u Ukrajini Nijemci pohrlili po električne grijalice zbog straha od nestašice plina: Mogući lokalni nestanci struje?

Ministrica obrane njemačkim građanima je poručila da se moraju naviknuti na porast troškova za naoružanje.

Pročitajte i ovo Berlin Lani 245 milijardi eura Njemačka prekida poslovanje sa svojim najvećim trgovinskim partnerom? Jedna grana posebno ugrožena

"Ukrajina postoji i danas samo zato što se ta zemlja može braniti", naglasila je. Zaključila je kako su i Njemačkoj potrebne jake oružane snage, kako bi se u slučaju potrebe mogla braniti.

Za vrijeme njezina govora na zidu je stajao slogan: "Bundeswehr: Jezgra sigurnosti".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene