Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruća jesen za Vladu

Njemačka: Masovne demonstracije zbog nuklearki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protivnici nuklearne energije u Njemačkoj najavili su masovne prosvjede nakon što je rano u ponedjeljak vlada kancelarke Angele Merkel pristala produljiti vijek trajanja nuklearnih elektrana prosječno za 12 godina.

Vlada je na sjednici koja je potrajala do ranih jutarnjih sati odlučila vijek trajanja 17 nuklearnih centrala produljiti za prosječno 12 godina, a zadnja bi se trebala zatvoriti 2021. Po anketama, mali broj Nijemaca protivi se tome planu, no glasnogovornik krovne udruge protunuklearnih skupina Jochen Stay najavilo je velike prosvjede.

Pročitajte i ovo Berlinski prijestupnik Prekršio članak 185. Snimio ga radar iako nije prebrzo vozio: Sad mu prijeti novčana kazna AFP Odgovorni za probleme Merkel i Putin razgovaraju o teškim temama: "Moramo priznati kako nemamo trajni prekid vatre"

'Odlukom o produljenju životnih ciklusa nuklearnih elektrana, narodni otpor stvarno će početi', rekao je Stay. Masovne demonstracije planirane su za 18. rujna u Berlinu. Prije godinu dana slični prosvjedi privukli su desetke tisuća ljudi.

U nedjelju, dok je vlada odlučivala o nuklearkama, oporbene stranke, Zeleni te socijaldemokrati, obećale su povući zakon o nuklearkama ako pobijede na općim izborima 2013. Prethodna crveno-zelena koalicija, koju je vodio bivši kancelar Gerhard Schroeder, odlučila je postupno ugasiti sve nuklearne reaktore u zemlji, no tu je odluku sada preokrenula Merkel.

>> Produljen život njemačkim nuklearkama

'Obećajem vladi 'vruću jesen', najavila je čelnica Zelenih Claudia Roth. Međutim, niti u vlasti kancelarke Merkel nisu svi jedinstveni oko nuklearne strategije i oko tog pitanja vode se prijepori od 2009., kada je koalicija s liberalima preuzela vlast. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene