Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosječno za 12 godina

Produljen život njemačkim nuklearkama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka vlada odlučila je produljiti život nuklearnim elektranama u zemlji za prosječno dvanaest godina, objavio je ministar za okoliš Norbert Roettgen.

Dogovor partnera koalicije desnog centra kancelarke Angele Merkel postignut je nakon maratonske sjednice o toj temi koja je trajala gotovo 12 sati, te nakon višemjesečnih natezanja političara i industrijskih čelnika. Po dogovoru, 17 aktivnih nuklearnih elektrana u Njemačkoj imat će različit tretman: one najstarije, njih sedam, dobit će osam dodatnih godina, a ostalih deset, izgrađenih nakon 1980., dodatnih 14 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusija napala elektranu u Dnjepru: Oštećenja su velika Ilustracija do 2032. godine Ministar susjedne zemlje želi izgraditi nuklearku: "Moramo se ponovno okrenuti nuklearnoj energiji"

Postupno zatvaranje svih nuklearki

Koalicija socijaldemokrata i zelenih (1998.-2005.) planirala je postupno zatvaranje svih njemačkih nuklearki do 2021., ali sadašnja vlada kancelarke Merkel najavila je već u svom izbornom programu da će razmisliti o produljenju tog roka kako bi se omogućila zamjena nuklearne energije obnovljivom. Dogovor još mora potvrditi parlament, a prepreku bi mogao predstavljati i Bruxelles koji ima ovlasti sankcionirati svaku odluku koja bi povećavala proizvodnju nuklearnog otpada.

Na sastanku je dogovoreno i uvođenje godišnjeg poreza na nuklearno gorivo, a od industrije se očekuje i da pridonese razvoju obnovljive energije. Ispred vladine zgrade u kojoj je održan sastanak okupile su se stotine ljudi prosvjedujući zbog produljenja rada nuklearnih elektrana. Glavne oporbene stranke, kao i udruge za zaštitu okoliša, odmah su kritizirale dogovor. Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je većina Nijemaca protiv nuklearnih elektrana. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene