Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širenje napada

Stigle jako dobre vijesti za Ukrajinu: Njemačka dopustila korištenje oružja protiv ciljeva u Rusiji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Njemačka je dopustila Ukrajini da njezino oružje koristi za napad na Rusiju.

Njemačka vlada odobrila je Ukrajini upotrebu naoružanja dobivenog od Njemačke i protiv vojnih ciljeva na teritoriji Rusije, priopćeno je u petak u Berlinu.

"Posljednjih tjedana je Rusija, posebice na području Harkiva, pripremala i izvela napade s ruskog pograničnog područja. Njemačka je sa svojim partnerima došla do zaključka da Ukrajina prema međunarodnom pravu ima pravo obraniti se od ovih napada", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

On je rekao da se to odnosi i na naoružanje koje je Njemačka Ukrajini dala na raspolaganje.

Pročitajte i ovo Maksimilijan Šimrak Razotkrili ih Gong: "Facebook i Instagram uklonili su 150 lažnih profila povezanih s Mladeži HDZ-a"

Njemačka vlada je prije toga priopćila da se po ovom pitanju usuglasila sa svojim partnerima „ijekom intenzivnih savjetovanja 29. i 30. svibnja.

"Zajednički s našim partnerima i u prisnom dijalogu s ukrajinskom vladom, mi kontinuirano prilagođavamo našu podršku razvoju rata u Ukrajini", rekao je Hebestreit.

Teoretski bi Ukrajina za napade na ruskom teritoriju mogla koristiti iz Njemačke isporučene haubice 2000 i raketne bacače Mars II.

Njemački kancelar Olaf Scholz je još u utorak navečer, nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom nagovijestio da bi Njemačka mogla popustiti u vezi s upotrebom njemačkog oružja i protiv ciljeva na području Rusije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene