Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi za Merkel i Erdogana

RASTU TENZIJE Zaoštrava se odnos Njemačke i Turske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U odnosima između Njemačke i Turske je poprilično zahladilo i zaoštrilo. Njemačka prijeti povlačenjem svojih vojnika iz zračne baze Incirlik u Turskoj, ako Ankara nastavi s blokiranjem posjeta njemačkih parlamentaraca tim vojnicima.

Turska je, negodujući na odluku njemačkog parlamenta od pršlog mjeseca, koji je masakr Armenaca 1915. godine od strane otomanskih snaga, proglasio genocidom, zabranila posjet njemačkih parlamentarca zračnoj bazi u Incrliku, gdje se nalaze njemački vojnici.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore" Recep Tayyip Erdoğan Mora odobriti pristupanje Erdogan otkrio uvjet za pristupanje Švedskoj NATO-u: "Otvorite vi nama vrata pa ćemo i mi njima"

"Njemačka vojska odgovara parlamentu i ako parlament ne može posjetiti vojsku, onda vojska tamo ne može ostati. To je u potpunosti jasno", rekao je njemački vicekancelar Sigmar Gabriel, piše Reuters.

Gabrielova prijetnja povlačenjem 250 njemačkih vojnika iz navedene baze, koji su u sklopu NATO misije u operacijama protiv Islamske države u Siriji, jasan je znak o eskalaciji tenzija između dviju članica te alijanse.

Unatoč tome što je riječ o ključnim partnerima u suzbijanju migrantske krize u Europi, odnosi Njemačke i Turske su posljednjih mjeseci pretrpjeli brojne udarce.

Njemačke nalaze se u misijama u 13 različitih zemalja, uključujući Afganistan i Kosovo, kao i u misiji monitoringa na Mediteranu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će pokušati izgladiti stvar s turskom vladom.

Turski premijer za jačanje odnosa sa Sirijom i Irakom

Turska u međuvremenu želi razvijati dobre odnose sa Sirijom i Irakom, a obje zemlje moraju biti stabilne da bi uspjela borba protiv terorizma, ocijenio je u srijedu turski premijer Binali Yildirim.

Turska je odavna jedna od najoštrijih protivnica režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i drži da je njegov odlazak s vlasti preduvjet za početak stabilizacije Sirije.

U tome se njezino stajalište razlikuje od Rusije koja je dugogodišnja saveznica predsjednika Asada, ali i od Sjedinjenih Država koje su više usredotočene na borbu protiv džihadističke skupine Islamske države.

"To je naš najveći i nepovratni cilj: razviti dobre odnose sa Sirijom i Irakom i svim našim susjedima oko Sredozemlja i Crnog mora", rekao je Yildirim.

"Normalizirali smo odnose s Rusijom i Izraelom. Siguran sam da ćemo normalizirati i odnose sa Sirijom. Da bi uspjela borba protiv terorizma stabilnost se mora vratiti u Siriju i Irak, rekao je Yildirim.

Turska je u lipnju obnovila diplomatske veze s Izraelom nakon šest godina prekida zbog napada Izraelaca na turski brod, a ispričala se Rusiji za rušenje njezina borbenog zrakoplova iznad Sirije. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene