Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka i Španjolska za donošenje Europskog ustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka će za vrijeme svojeg predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2007. nastojati obnoviti proces donošenja Europskog ustava, a Španjolska će ju u tomu podržati, priopćeno je nakon 20. njemačko - španjolskih konzultacija na razini vlada, održanih danas u Meersburgu na Bodenskom jezeru.

 "Europi treba ustav i nama je stalo do toga da ojačamo Europu", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta sa španjolskim premijerom Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom. 

Pročitajte i ovo Branko Smerdel komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima predsjednikova bomba Oglasio se stručnjak koji je pisao Ustav, evo što kaže o Milanovićevu potezu Zoran Milanović - 25 Pitanje ovlasti Predsjednik Republike može suspendirati izbor šefa DORH-a? Čelnik Ustavnog suda objasnio kako stoje stvari

Njemačka kancelarka je izrazila bojazan da bi bez ustava europski proces mogao stagnirati. 

"Mi građane Europe moramo uvjeriti da je Europska unija pozitivan projekt", zaključila je Merkel. 

Zapatero je osigurao punu španjolsku potporu Njemačkoj u procesu oživljavanja procesa donošenja Europskog ustava. 

"Njemačka u potpunosti može računati na podršku Španjolske", izjavio je Zapatero. Osim o procesu donošenja Europskog ustava predstavnci vlada dviju država raspravljali su i o problemu izbjeglica iz Afrike. 

Merkel je Zapateru obećala pomoć u rješavanju tog problema. "Taj problem treba rješavati na europskoj razini jer to nije samo problem Španjolske nego i cijele Europske unije", izjavila je Merkel. 

"Na izbjegličkom problemu će se vidjeti je li Europa u stanju zajednički djelovati i pružiti pomoć", smatra Merkel. Izbjeglički problem treba rješavati u Africi, smatraju i Merkel i Zapatero te su najavili korake u svrhu poboljšanja politike pomoći zemljama u razvoju. 

Merkel je na kraju obraćanja novinarima izjavila da će njemačka vlada u srijedu odlučiti o slanju vojnika u mirovnu misiju u Libanonu no da su se ona i Zapatero suglasili u stajalištu da rješenje bliskoistočnog problema i dalje treba tražiti diplomatskim putem. 

Njemačka i Španjolska od 1983. održavaju redovite konzultacije na razini vlada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene