Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka će za vrijeme svojeg predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2007. nastojati obnoviti proces donošenja Europskog ustava, a Španjolska će ju u tomu podržati, priopćeno je nakon 20. njemačko - španjolskih konzultacija na razini vlada, održanih danas u Meersburgu na Bodenskom jezeru.


 "Europi treba ustav i nama je stalo do toga da ojačamo Europu", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta sa španjolskim premijerom Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom. 

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković odgovorio Milanoviću: "Predsjednik namjerno krši zakone ove države. Koliko znam, nije položio ni pravosudni ispit" Peđa Grbin Grbin o izboru predsjednika Vrhovnog suda: " Već mi je puna kapa dvoličnosti Plenkovića i Jandrokovića i njihovih izmišljanja"

Njemačka kancelarka je izrazila bojazan da bi bez ustava europski proces mogao stagnirati. 

"Mi građane Europe moramo uvjeriti da je Europska unija pozitivan projekt", zaključila je Merkel. 

Zapatero je osigurao punu španjolsku potporu Njemačkoj u procesu oživljavanja procesa donošenja Europskog ustava. 

"Njemačka u potpunosti može računati na podršku Španjolske", izjavio je Zapatero. Osim o procesu donošenja Europskog ustava predstavnci vlada dviju država raspravljali su i o problemu izbjeglica iz Afrike. 

Merkel je Zapateru obećala pomoć u rješavanju tog problema. "Taj problem treba rješavati na europskoj razini jer to nije samo problem Španjolske nego i cijele Europske unije", izjavila je Merkel. 

"Na izbjegličkom problemu će se vidjeti je li Europa u stanju zajednički djelovati i pružiti pomoć", smatra Merkel. Izbjeglički problem treba rješavati u Africi, smatraju i Merkel i Zapatero te su najavili korake u svrhu poboljšanja politike pomoći zemljama u razvoju. 

Merkel je na kraju obraćanja novinarima izjavila da će njemačka vlada u srijedu odlučiti o slanju vojnika u mirovnu misiju u Libanonu no da su se ona i Zapatero suglasili u stajalištu da rješenje bliskoistočnog problema i dalje treba tražiti diplomatskim putem. 

Njemačka i Španjolska od 1983. održavaju redovite konzultacije na razini vlada.