Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Od izbjeglica koje su u Njemačku stigle posljednjih godina iz kriznih zemalja gotovo svaki četvrti u međuvremenu ima zaposlenje, piše dnevnik Rheinische Post.


"U ožujku je svaki četvrti izbjeglica, koji je nakon 2015. stigao u Njemačku, imao posao. Ako se nastavi ovakvim tempom, ostvarit će se naše procjene prema kojima nakon pet godina boravka otprilike 50 posto izbjeglica ima zaposlenje, a nakon 15 godina 70 posto“, rekao je Herbert Brueckner iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) za dnevnik Rheinische Post.

Vezani članci Eksplozija u Leverkusenu - 4 VIDEO Dvoje poginulih, deseci ozlijeđenih: Nakon snažne eksplozije u Njemačkoj građani pozvani da ne otvaraju vrata i prozore Tenk Panther / Ilustracija Nijemac u podrumu čuvao tenk, protuavionski top i torpedo iz Drugog svjetskog rata

On je procijenio da će do kraja godine osam do deset tisuća izbjeglica mjesečno pronalaziti posao.

Postotak izbjeglica sa zaposlenjem je još uvijek nizak u usporedbi s ostalim segmentima društva. Među strancima iz Europske unije i Balkana kvota zaposlenosti iznosi 50 posto, a kod Nijemaca 68 posto.

„Ove brojke pokazuju da je integracija izbjeglica u tržište rada dugotrajan i mukotrpan proces“, rekao je Brueckner iz IAB-a, instituta koji intenzivno surađuje sa Saveznim uredom za zapošljavanje u Nuernbergu.

Najviše izbjeglica koji su pronašli zaposlenje (40 posto) su Pakistanci, Nigerijci i Iranci, dok se najniža kvota zaposlenih bilježi kod izbjeglica iz Sirije (20 posto).

No istodobno se ukazuje i na to da mnogi od izbjeglica koje rade i dalje primaju neku vrstu socijalne pomoći jer poslovi koje rade nisu dovoljni da bi uzdržavali sebi i svoju obitelj.

„Šezdeset i pet posto izbjeglica koje su stigle u Njemačku nakon 2015. prima socijalnu pomoć“, rekao je Brueckner.

Izbjeglice, prema podacima IAB-a, uglavnom rade na poslovima kod kojih nije potrebno dobro znanje jezika. Najmanji broj je pronašao zaposlenje u dobro plaćenim poslovima u industrijskom sektoru, što se povezuje s visokim zahtjevima koje postavljaju poslodavci u ovom sektoru. (Hina)