Obavijesti Video Pretražite Navigacija
situacija sve ozbiljnija

Na pomolu najveći prosvjedi u nizozemskoj povijesti, mogla bi reagirati i vojska: "Reći ću vam jasno - nećemo tolerirati..."

Blokirane nizozemske autoceste
Blokirane nizozemske autoceste Foto: Afp
Da bi smanjile pogubne emisije dušika, vlasti u Nizozemskoj propisuju radikalno smanjenje stočnog fonda. To je tamošnje poljoprivrednike izvelo na barikade i zaokuplja ovu zemlju, koja pripada u poljoprivredne velesile.

Nizozemsku ozbiljno pritišće problem prevelike uporabe dušičnih spojeva, koji zagađuju i truju prirodu. Budući da 70 posto njih potječe iz stočarstva, vlada jedino rješenje vidi u radikalnom smanjenju stočnog fonda - što bi bilo pogubno za jako puno nizozemskih seljaka.

Stoga u posljednjih nekoliko tjedana izlaze na ulice, a stvari malo-pomalo izmiču kontroli. Već su bile blokirane autoceste, na ulicama i pred vladinim zgradama u Haagu su traktori i krave, paljene su bale sijena, a pred kućama političara istovarivano je stajsko gnojivo, prenosi DeutscheWelle.

"Znamo kakve ovo posljedice ima za farmere - to je užasno, ali nemamo izbora. Priroda ne može čekati", rekla je nadležna ministrica Christianne van der Wal. Naime, Nizozemsku ne pritišću samo problemi zatrovanog zemljišta i narušene bioraznolikosti zbog masovne upotrebe nitrata i amonijaka, već i odluke europskih i domaćih sudova prema kojima se količina ovih spojeva mora znatno ograničiti.

Prema planu Vlade, do 2030. emisija dušika mora se smanjiti i do 70 posto u pojedinim provincijama, posebno u regijama koje su u EU-u priznate kao krajevi zaštićene prirode. Stručnjaci kažu da za stočare to znači smanjenje emisija od barem pedeset posto.

Mnoge bi farmere nove mjere slomile i osjećaju se kao "žrtveni janjci" kojima se vlada koristi za svoje političke ciljeve. "Napustite ove katastrofalne planove, razgovarajte s nama o fundamentalno drugačijoj politici", zahtijeva Barth Kemp, jedan od najpoznatijih vođa protesta. "Nemojte da mirne akcije farmera prerastu u pobunu."

Pročitajte i ovo Danijel Vrbota PAD PROMETA Reporter Dnevnika Nove TV u Rotterdamu: "Već se osjećaju posljedice sankcija Rusiji"

Doduše, prema opisu nizozemske policije, protesti odavno više nisu mirni. "Vidimo da akcije više nisu organizirane", rekao je šef policije Villem Welders. Udruženja poljoprivrednika kažu: "Svašta se može dogoditi, ali mi za to nismo odgovorni."

Stvar je otišla tako daleko da je policija najavila da će svim sredstvima razbiti blokade te da je i vojska u pripravnosti. "Reći ću vrlo jasno: nećemo tolerirati traktore oko Shiphola", rekla je ministrica obrane Kasja Ollongren. Radikalni bi prosvjedi trebali doživjeti svoj vrhunac u ponedjeljak, 4. srpnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene