Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nizozemska će podržati potpisivanje SSP-a sa Srbijom ako ne bude primjene prije izručenja Mladića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemska je spremna podržati potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Europske unije sa Srbijom, pod uvjetom da se Beograd obveže da taj sporazum neće biti ratificiran i primijenjen prije no što odbjegli haški optuženik Ratko Mladić bude izručen Haškom sudu, izjavio je u petak nizozemski ministar vanjskih poslova Maxim Verhaagen Radio-televiziji Srbije.

Nizozemska je spremna odobriti potpisivanje SSP sa Srbijom, ali pod uvjetom da njegova ratifikacija pričeka ostvarenje pune saradnje s Haagom, izjavio je nizozemski šef diplomacije za RTS.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve" Nizozemska (Foto: AFP) Promjena granice Nizozemska se povećala nauštrb Belgije: Ovako neki susjedi rješavaju granične sporove

U intervjuu koji je s nizozemskim ministrom vanjskih poslova u petak nešto ranije objavila Televizija B92, on je ponovio stav da je "ključni uvjet za nastavak integracije Srbije s EU puna suradnja s Haškim sudom", te da će u slučaju da se to dogodi, Nizozemska "vrlo rado" potpisati SSP sa Srbijom.

"Ako želiš postati član EU i ako je zajednička budućnost unutar Europe to što si izabrao - a nadam se da će građani Srbije to izabrati - tad uz to ide i prihvaćanje europskih vrijednosti", kazao je Verhaagen TV B92. Precizirao je pritom da misli na provedbu reformi, kako bi zemlja mogla maksimalno profitirati od europske suradnje u području ekonomije, ali i na poštivanje ljudskih prava, prava manjina, dobre uprave, te "poduzimanje mjera da se kazne ljudi koji su odgovorni za počinjene zločine, kako oni ne bi ostali nekažnjeni".

Beogradske "Večernje novosti" od petka su objavile da je EU spremna, uoči izvanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 11. svibnja, ponuditi Srbiji potpisivanje SSP-a 28. travnja.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak da još nitko iz Bruxellesa nije ponudio potpisivanje tog sporazuma, ali je dodao da ga potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić ima ovlast potpisati, ako se to dogodi.

Nizozemska je u veljači ove godine blokirala potpisivanje SSP-a sa Srbijom zbog toga što nije ostvarena puna suradnja Beograda i Haaga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene