Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kamere su snimile jednog mladunca, starog tek tri tjedna, kako gleda iz svog gnijezda i čeka roditelje da se vrate s hranom. Ali, ako ih još neko vrijeme ne bude, možda se vrate u prazno gnijezdo.


Populacija čileanskih Humboldtovih pingvina ugrožena je zbog invazije štakora, upozoravaju stručnjaci. 

Vezani članci cijepljenje - 1 U Čileu se cijepilo 73 posto stanovništva, napokon im slijedi popuštanje mjera Slika nije dostupna Mogao ga je iznenaditi usred 'posla': U WC školjci ga je čekao golemi štakor

Štakori veličine i do 20 centimetara, počeli su jesti jaja i mladunce pingvina, i neki se stručnjaci boje da bi, ako se štakori s tog područja ne iskorijenjene, Humboldtovi pingvini mogli izumrijeti, javlja AP.

'Pronašli smo obitavališta štakora u blizini gnijezda pingvina. Također smo pronašli i izmet štakora u gnijezdima te jaja koja su bila netaknuta kada smo ih obišli prvi put, a već idući put su bila razbijena', ispričala je veterinarka Paula Arce

>> Pingvini se izgubili na putu za Patagoniju, pa zaplivali s brazilskim kupačima

Ove pingvine, osim štakora, ugrožava i izmjena morskih struja, galebovi te pelikani pod čijom se težinom urušavaju krhke zemljane špilje u kojima se nalaze gnijezda pingvina. Mladunci su o roditeljima ovisni desetak tjedana, a tek nakon toga mogu samostalno loviti hranu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.