Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo 16 posto Nijemaca misli da njihova zemlja ima koristi od primanja velikog broja izbjeglica ove godine, pokazala je nova anketa.


Europa mora vratiti kontrolu nad svojim granicama, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u subotu, nakon pojave izvješća da takozvana Islamska država ima u svojim rukama krivotvorene sirijske putovnice.

Vezani članci Slika nije dostupna Odobreno 230.000 viza: Njemačka pred novim izbjegličkim valom Slika nije dostupna Merkel: ''Provoditi odmor u zemlji u kojoj si progonjen, to zaista ne ide''

Više od milijun izbjeglica u bijegu pred ratom na Bliskom istoku stiglo je u Njemačku ove godine. Od prošlomjesečnih napada u Parizu raste zabrinutosti da među njima ima ubačenih terorista.

U utorak su njemački mediji citirali bavarskog ministra unutarnjih poslova da postoje temelji za sumnju da se Islamska država dočepala lažnih sirijskih putovnica.
Njemački šef diplomacije Steinmeier upozorio je da se nesretne izbjeglice ne svrstavaju u istu kategoriju s teroristima i naglašava da mnogi militanti zapravo dolaze iz Europe.

"Međutim, neovisno o tome, važno je da imamo veću kontrolu nad time tko ulazi i izlazi iz Europe", kazao je Steinmeier u razgovoru za izdanja medijske grupe Funke.
Dodao je kako su širenje ovlasti europske granične agencije Frontexa i pomoć Turskoj u obuzdavanju izbjegličkog vala važni elementi bolje kontrole granica.

Anketa: 16 posto Nijemaca vidi korist u velikom broju izbjeglica

Samo 16 posto Nijemaca misli da njihova zemlja ima koristi od primanja velikog broja izbjeglica ove godine, pokazala je nova anketa.

Samo je 16 posto ispitanika pozitivno odgovorilo na tvrdnju: "Val izbjeglica će zemlji donijeti više ekonomske koristi nego problema", rekao je istraživač Horst Opaschowski.

Tek petina ispitanika smatra da će primitak velikog broja izbjeglica unaprijediti njemački ugled u svijetu. Taj je broj još i manji, samo 12 posto, na ekonomski slabijem istoku Njemačke.

Njemačka ove godine očekuje milijun izbjeglica. O njima najbolje misle mladi, od 14 do 17 godina, kojih 32 posto misli da će zemlja ovakom politkom imati i više koristi i bolji ugled.

Čak 56 posto anketiranih smatra da je izbjeglička kriza prevelik zalogaj za njemačke političare. (Hina)