Tenk Panther / Ilustracija
Tenk Panther / Ilustracija Foto: AFP

Odvjetnici u Njemačkoj raspravljaju kako postupiti s 84-godišnjim umirovljenikom koji je u svojem podrumu čuvao tenk, protuzrakoplovni pištolj i torpedo iz Drugog svjetskog rata.


Novo sudsko saslušanje u slučaju 84-godišnjega umirovljenika koji je u svojem podrumu čuvao tenk, protuzrakoplovni pištolj i torpedo iz Drugog svjetskog rata zakazano je za srijedu, a konačna presuda očekuje se idući mjesec. 

Nezapamćena dragovoljna predaja oružja i minsko-eksplozivnih sredstava u Sisku - 4 Dovoljno za naoružanje vojne postrojbe: Mitraljezi, bombe, puške, snajper...Dosad nezabilježena dragovoljna predaja oružja u Sisku

Predmeti su prije šest godina uz pomoć vojske uklonjeni iz kuće u gradu Heikendorf na sjeveru zemlje, a BBC podsjeća da je trebalo 20-ak vojnika koji su gotovo devet sati izvlačili tenk Panther, koji je ostao bez gusjenica, kako bi ga se moglo dignuti na niski utovarivač za prijevoz.

Tužitelji i odvjetnici sada pregovaraju o mogućim kaznama, uključujući uvjetnu kaznu i novčanu kaznu od pola milijuna eura, a optuženi umirovljenik mora pronaći i nove domove za te predmete.

Kada je riječ o tenku, niz povjesničara uvjerava da je Panther bio najučinkovitiji tenk koji je Njemačka imala tijekom Drugog Svjetskog rata. Odvjetnik optuženog tvrdi je za njegovu kupnju zainteresiran jedan američki muzej te da su se njegovu branjeniku obratili brojni njemački kolekcionari zbog drugih predmeta, koji uključuju i puške i pištolje, izvještavaju lokalni mediji.

Velimir Tišma Pronašli su oružje, ali ni trenutka nisu dvojili što će učiniti: "Čistio sam staru staju i pronašao torbu punu streljiva, bombi i detonatora..."

Na sudskom ročištu u ponedjeljak u gradu Kielu odvjetnici su pokušavali utvrditi je li optuženikova zbirka kršila njemački Zakon o kontroli ratnog oružja, koji regulira proizvodnju, prodaju i transport ratnog oružja.

Tužitelji sugeriraju da bi se pojedini komadi oružja i streljivo još mogli upotrijebiti, a obrana tvrdi da većina oružja više nije funkcionalna i da je tenk kupljen kao staro željezo. Razmišljaju o prihvaćanju niže kazne od 50.000 eura, izvijestio je Die Welt.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju