Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samuel Žbogar zanijekao je tvrdnje oporbenih zastupnika da je predsjednik slovenske vlade Borut Pahor shvatio da arbitražni sporazum s Hrvatskom nije dobar za Sloveniju.


Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar  zanijekao je i da zato oteže s razmjenom diplomatskih nota kako bi sporazum postao valjan međunarodni dokument. 'Nije riječ o odugovlačenju i nije točno da je sporazum loš', rekao je Žbogar zastupnicima u slovenskom parlamentu.

Vezani članci Ivica Puljak Stigla presuda u korist grada: Gradonačelnik objavio dobre vijesti za Split Slika nije dostupna Prihvaćena inicijativa o arbitražnom sporazumu

Po njegovu tumačenju, razmjena diplomatskih nota kasni za planovima jer Hrvatska u nju želi unijeti jednostranu izjavu kako se sporazum ne može tumačiti kao pristanak Hrvatske da Sloveniji pripada teritorijalni izlaz na otvoreno more.

>> Arbitraža ipak prošla, 51,48 posto glasova ZA

'Hrvatska jednostrana izjava nije dio arbitražnog sporazuma i zato je važno da se izuzme iz procedure koja će završiti razmjenom diplomatskih nota. Jednostrana izjava u diplomatsku notu ne pripada', rekao je Žbogar. Žbogar smatra da je mogućnost osnutka zajedničke kontrole zračnog prostora s Hrvatskom samo pretpostavka.

'To je samo hipotetička mogućnost koja će biti proučena na hrvatski prijedlog', rekao je Žbogar parlamentarnim zastupnicima oporbenih stranaka koji su ga pitali zašto je predsjednik vlade Borut Pahor na prošlom neslužbenom sastanku s hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor pristao na osnivanje zajedničkog povjerenstva koje bi se bavilo tom idejom. (Hina)