Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni rezultati 29. lipnja

Arbitraža ipak prošla, 51,48 posto glasova ZA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko izborno povjerenstvo objavilo je da je na referendum izašlo 721.266 birača.

To je 42,28 % od ukupnog broja birača što je značajan odaziv na referendum. Većina je birača odlučila poduprijeti arbitražni sporazum. Prebrojano je 99,9 posto glasova, a očekuje se kako preostalih 500-tinjak neprebrojanih ne može značajno utjecati na rezultat referenduma.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Do sada je prebrojano 720.723 glasova, od čega je 368.085 glasova, ili 51,48 % ZA sporazum o arbitraži, protiv je bilo 48,52 posto birača.

Riječ je o djelomičnim, nepotpunim i privremenim rezultatima.

Danas će se tim glasovima pribrojati glasovi ostalih birača, koji su svoje glasove slali poštom, a na rezultat će utjecati i glasovi birača iz inozemstva. No oni će se čekati sve do 14. lipnja. Tek tada bit će poznati konačni, ali još uvijek neslužbeni rezultati. Službeni rezultati bit će objavljeni 29. lipnja.

Podrška padala iz minute u minutu

Odmah nakon 19 sati objavljen je rezultat glasovanja glasača koji su glasovali prijevremeno, od utorka do četvrtka, a riječ je o 3,7 posto od ukupnog broja od 1,7 milijuna glasača, od kojih je većina glasovala za arbitražni sporazum, njih čak 66,17 posto.

Novim prebrojavanjima današnjih glasova rezultati su se mijenjali iz minute u minutu, a trend podrške arbitraži je neprestano padao.

Potvrda arbitraže 'važan korak naprijed'

Predsjednik republike Danilo Tuerk u svom je govoru naglasio kako je Slovenija odlukom na referendumu prihvatila 'važan korak naprijed u rješavanju spora o granici s hrvatskom i potvrdila privrženost arbitraži i mirnom rješenju'.

Odluka slovenskih birača na referendumu je 'konačna i legitimna', rekao je slovenski predsjednik, dodajući da se nada kako će slovenska politika nakon odluke na referendumu samosvjesno i jedinstveno pristupiti prikupljanju argumenata koje će slovensko ministarstvo vanjskih poslova dostaviti arbitrima kako bi se našlo rješenje za 'pravednu' granicu. 

Zadovoljstvo ishodom referenduma izrazio je i premijer Pahor, te zahvalio biračima na podršci. 

Pahor je za Slovensku televiziju potvrdio da je o referendumu i budućnosti odnosa s Hrvatskom razgovarao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, a izrazio je i čvrsto uvjerenje da će arbitraža o graničnom prijeporu Sloveniji donijeti 'dobar rezultat'. 'Čak i bolji nego što sam se usuđivao izjavljivati tijekom predreferendumske kampanje', dodao je.

>> Josipović: Ovo je doprinos proširenju EU

>> Pahor obećao Kosor: Više ništa neće blokirati Hrvatsku

Janša: Ovaj rezultat svi ćemo platiti

Janša je nakon objave neslužbenih rezultata rekao da ishod referenduma nije pobjeda vlade nego 'poraz Slovenije' budući da su glasači o tom važnom pitanju bili tako podijeljeni i ponovio svoje uvjerenje da arbitražno rješavanje spora ne odgovara slovenskim interesima, osobito u pogledu granice na moru.

'Pahorova vlada prokockala je veliku povijesnu priliku i svoju pregovaračku prednost, te će putem arbitraže dobiti samo jednu vrstu neškodljiva prolaza na otvoreno more hrvatskim vodama, a ne teritorijalni kontakt', ocijenio je Janša.

'Rezultat ovog referenduma platit ćemo svi', rekao je šef slovenske oporbe koji je novinarima dodao da oporba neće dopustiti da hrvatski pristupni ugovor s EU-om bude ratificiran u slovenskom parlamentu ako prije toga ne bude poznato rješenje graničnog spora. (D.Š./Hina)

Da Hrvatska raspiše referendum za sporazum o arbitraži sa Slovenijom, glasovali bi:

  • Za
  • Protiv

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene