Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vođa skupine Islamske države (IS) Abu Bakr al Baghdadi u audiosnimci objavljenoj u četvrtak pozvao je svoje suborce, koji su u Siriji i u Iraku potisnuti, da "pruže otpor" neprijatelju.


 

Vezani članci Slika nije dostupna Rusi upozoravaju: "Teroristi IS-a pobjegli su u Afganistan i imaju više od 10.000 boraca, a SAD ih podcjenjuje" Ilustracija (Foto: AFP) Šef njemačke obavještajne službe: Žene i djeca pripadnika IS-a sigurnosna prijetnja Njemačkoj

"Vođe i vojnici Islamske države svjesni su da se za Božju milost i za pobjedu moraju izboriti strpljenjem i pružanjem otpora nevjernicima bez obzira na njihova savezništva", istaknuo je vođa IS-a.

Ne zna se kada je snimljen taj govor koji je objavila Al Foruqane, "produkcijska kuća" IS-a koja objavljuje audiosnimke i videosnimke džihadističke organizacije.

"Nisu važni brojnost, oprema i snaga" neprijatelja, istaknuo je vođa IS-a kojeg su već nekoliko puta proglašavali mrtvim od 2014. kada je počeo uspon te skupine, a da te glasine nisu potvrđene.

Al Baghdadi je u govoru napao "nevjerničke zemlje, ponajprije Ameriku, Rusiju i Iran" koje sa svojim saveznicima na terenu odvojeno vode ofenzive protiv te ultraradikalne skupine, zadajući joj niz poraza u Siriji i u susjednom Iraku.

Sjedinjene Države provjeravaju navodnu audiosnimku Abu Bakr al Baghdadija objavljenu u četvrtak, ali ističu da nemaju razloga sumnjati u njezinu vjerodostojnost.

"Obaviješteni smo o audiosnimci koja se pripisuje Abu Bakr al Baghdadiju i radimo na njezinoj provjeri", rekao je izvor u obavještajnoj službi.

"Premda nemamo razloga sumnjati u njezinu vjerodostojnost, to zasad ne možemo potvrditi", dodaju iz istog izvora.

Abu Bakr al Baghdadi zadnji se put pojavio u glasilu povezanom s njegovom skupinom u studenom 2016. (Hina)