Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U razvijenom dijelu svijeta čovjek koji hoda uokolo s naramkom novca vjerojatno posjeduje veliko bogatstvo. Ali ne u Zimbabveu. Tamo, zahvaljujući golemoj stopi inflacije, prosječan obiteljski čovjek odlazi u kupovinu namirnica noseći sa sobom vreće novca.


Zimbabveški dolar danas u toj zemlji ne vrijedi niti papira na kojem se tiska. Naime potrebno je čak 25 milijuna zimbabveških za vrijednost jednog američkog dolara.

Vezani članci Mislav Bago - 2 Jesu li profitirali u kampanji? Pad rejtinga bilježi samo jedan političar, ostali su u blagom porastu. Doznajte i što građani misle o radu Vlade Računi, ilustracija Hrvati žive sve skuplje: "To je jednostavno neminovno, ove godine možemo očekivati nešto veću stopu inflacije"

Za taj iznos on teško može kupiti nešto više od limenke soka. 

Teška ekonomska kriza u toj zemlji traje već dulje vrijeme, a ne nazire joj se kraj, barem dok je na vlasti Robert Mugabe. Nastavi li ovim tempom, uskoro će za kupovinu osnovnih namirnica građani hodati gradom s vrećama od 100 do 200 tisuća novčanica.

U trgovinama je sasvim normalno brojanje novca pomoću elktroničkog brojača, a trgovci nerado primaju kreditne kartice, jer do naplate računa bilježe velike novčane gubitke. 

Banke su ograničile isplate klijentima, jer državna banka nije u mogućnosti tiskati dovoljnu količinu novčanica.

U zemlji u kojoj živi gotovo 11 i pol milijuna stanovnika vlada je proglasila ilegalnim posjedovanje više od 500 milijuna zimbabveških dolara odjednom, što je nešto manje od 20 američkih dolara. 

Vlada uvodi sve stroža pravila i zabrane kako bi spriječila daljnji rast inflacije. 

Prema posljednjim istraživanjima prosječna peteročlana obitelj mjesečno treba 875 milijuna zimbabveških dolara za preživljavanje, a prosječna plaća običnog radnika iznosi 250 milijuna. 

Uz monetarni kaos zemlju muče i visoka stopa nezaposlenosti od 80 posto te nestašica goriva i hrane.

Ipak Mugabe, koji je na vlasti 28 godina, vjeruje kako će ponovno biti izabran za predsjednika, na izborima 29. travnja. Njegovi najozbiljniji protivnici su oporbeni političari Simba Makoni i Morgan Tsvangirai.

Mugabe je nakon prijašnjih izbora bio optuživan za namještanje rezultata, a prije dvije godine zabranio je zapadnim zemljama nadgledanje izbora u njegovoj zemlji.