Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Iskaz preživjele bit će ključan'

Policija: Pronašli smo dokaze o motivima pokolja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija u Connecticutu pronašla je vrlo dobre dokaze koji bi trebali pomoći utvrđivanju motiva za pokolj u osnovnoj školi u Newtownu, objavio je inspektor u tamošnjoj državnoj policiji Paul Vance na tiskovnoj konferenciji.

'Snage za provedbu zakona pronašle su na mjestu zločina neke vrlo dobre dokaze koji će pomoći našim istražiteljima u sklapanju cjelovite slike o tome što se dogodilo u Newtownu, i još važnije, zašto se dogodilo', kazao je Vance. Vance nije opisao dokaze, ali je kazao da je dvadesetogodišnji napadač Adam Lanza na silu ušao u školu, čime su demantirane neke glasine da je bio pušten.

Policija je također objavila da je žena pronađena na drugom mjestu zločina rodbinski povezana s ubojicom, ali nije potvrdila da se radi o njegovoj majci Nancy Lanzi, kako pišu svi američki mediji.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Beogradska škola u kojoj se dogodio masakr Masakr u osnovnoj školi Podignuta optužnica protiv roditelja dječaka ubojice: Majčin DNK našli na čahuri u kabinetu povijesti

>> Oružje kojim je Adam ubio 26 osoba registrirano je na njegovu majku!

Nancy Lanza legalno je posjedovala pištolje Sig Sauer i Glock i pušku Bushmaster, za koje se pretpostavlja da ih je Adam Lanza koristio pri zločinu. Susjedi su američkim medijima kazali da je Nancy Lanza bila pasionirana kolekcionarka oružja i da je često sa svojim sinovima odlazila na gađanja.

Tijela ubijenih su nakon istrage koja je trajala cijelu noć predana mrtvozornicima. Imena žrtava službeno još nisu objavljena.

Motiv zločina i dalje je glavno pitanje istražiteljima. Ironično, Newtown je prije ovog pokolja po statistici kriminala bio peti najsigurniji grad u Sjedinjenim Državama.

Podsjećamo, dvadesetero djece u dobi od pet do deset godina i sedmero odraslih ubijeno je u mahnitom pohodu Adama Lanze koji je šokirao taj miran gradić na jugu Nove Engleske, 130 kilometara sjeveroistočno od New Yorka, i cijelu naciju ostavio u golemoj žalosti. Lanza, koji je odrastao u Newtownu, gradu s 27 tisuća stanovnika, bivši je učenik škole Sandy Hook u kojoj je izvršio pokolj, a majka mu je u njoj bila učiteljica. U školi je upao u dva razreda i odjeven u crnu borbenu odoru i s vojnim prslukom pucao je monstruoznom preciznošću. Iza sebe je ostavio samo jednu ranjenu osobu, kazao je ranije glasnogovornik mjesne policije.

Radi se o ženi čiji identitet nije otkriven. 'Ona je dobro. Njezin iskaz bit će vitalan za istragu', rekao je Vance. Među ubijenima su i ravnateljica Dawn Hochsprung, koja je poznavala Lanzu, i školska psihologinja Mary Sherlach.

Predsjednik Obama u subotnjem je radijskom obraćanju naciji pozvao Amerikance na solidarnost. Ponovio je svoju poruku od petka i pozvao da se politika makne na stranu i poduzme djelotvorna akcija koja će spriječiti ponavljanje ovakvih tragedija. Nije, međutim, izrijekom spomenuo potrebu bolje kontrole naoružanja u zemlji. 'Tugujemo s obiteljima koje su izgubile najdraže. A u svojim molitvama spominjemo roditelje onih koji su preživjeli', kazao je Obama.

U američkoj povijesti ovo je drugi najgori masakr u nekoj obrazovnoj ustanovi. Krvaviji je bio onaj na fakultetu Virgina Tech 2007. s 32 mrtva. Diljem SAD-a u mnogim su državama zastave spuštene na pola koplja, a u školama i crkvama održana su bdijenja. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene